Hopp til hovedinnhold

Leder i Norges Bygdekvinnelag, Ellen Krageberg, på årsmøtet i Norges Bondelag. Foto: Cesilie Aurbakken.

Årets delegater på årsmøtet til Norges Bondelag.

Delegatene fra Norges Bygdekvinnelag Liv Grøtte og Karine Magnussen Nymark. Foto: Cesilie Aurbakken.

Delegatene fra Norges Bygdekvinnelag Sølvie Jødal og Marit Tomter. Foto: Cesilie Aurbakken.

Bygdekvinner på Bondetinget: Heier på trygg norsk matproduksjon

Norges Bygdekvinnelag heier på bonden og trygg norsk matproduksjon når de i dag deltar på årsmøtet i Norges Bondelag i vakre Østfold.

Her kan du se video av innlegget til Ellen Krageberg:

 

– Norges Bygdekvinnelag representerer 13 500 forbrukere som ser verdien av norsk matproduksjon og den innsatsen bonden legger ned hver dag. Maten vår er noe som angår oss alle, ikke bare bønder, sier Ellen Krageberg, leder i Norges Bygdekvinnelag.

Fakta om forbrukernes holdning

En undersøkelse Forbrukerforskningsinstituttet (SIFO) gjennomførte i 2015 viser at mange av landets forbrukere er enige med oss bygdekvinner. Her framgår det at 60 prosent av forbrukerne foretrekker norske grønnsaker, 72 prosent foretrekker norsk kjøtt og 78 prosent mener norske dyr har det bra.

– Dette viser at forbrukerne har tillit til den norske bonden og at maten produsert i Norge oppleves som trygg og med god dyrevelferd, sier Ellen Krageberg.

Trygg matproduksjon

– Vi som bor her i landet og skal leve av den maten norske bønder produserer, vil fortsatt ha trygg norsk mat. Det er et gode vi som bygdekvinner er villig til å betale for. Norske forbrukere får mat som ikke bare er på verdenstoppen i minimal antibiotikabruk, men også et jordbruk som tar et stort og tungt ansvar for å holde maten fri for smittsomme og farlige dyresykdommer. Det er ingen selvfølge i dag, sier Ellen Krageberg.  

Bare i Danmark har det i periode 2010 og 2015 vært 17 tilfeller av blodforgiftning med multiresistente stafylokokker (MRSA), en livstruende tilstand der seks av pasientene døde innen 30 dager. 16 av disse tilfellene kom fra danske svin viser en ny rapport offentliggjort i tisskriftet Clinical Infectious Diseases (Nationen 14. juni 2017).

– I Norge vet vi at jordbruket gjør hva de kan for å holde MSRA-smitten unna norsk produksjon. Dette får bøndene til blant annet fordi vi i Norge har en produksjon spredt over hele landet fordelt på mange enheter. Et landbruk over hele landet med små og store bruk er derfor en viktig forutsetning for å sikre en trygg sunn og god mat på bordet i dag og i framtida, avslutter Ellen Krageberg i sin tale til årsmøtet.