Hopp til hovedinnhold

Meisingset Bygdekvinnelag

Ingunn, Anne Lise og Tora

Ingunn, Anne Lise og Tora stilte opp med mat i kafeen

Anne Lise, Tora og Ingunn

Alle godsakene hadde selvsagt epler som hovedingrediens

I kafeen

Mange ville gjerne ha en smak av epler

Eplepressing

Utendørs foregikk det eplepressing

Eplepressing

Eplepressing

Eplesaften fylles i poser og på flasker

Anne Kristin Løes fyller eplesaften i poser

Eplesaften fylles i poser og på flasker

Ingunn trådte også til ute

Epledag i Økoparken


Vi feiret epledagen som ble arrangert i Økoparken i Økouka

Hensikten med Den Norske Epledagen er å sette fokus på norsk matproduksjon. De norske eplene blir spesielt gode på grunn av klimaet i Norge, det er de store temperaturforskjellene som er så gunstige for eplene. De lyse somrene og kalde høstnettene i sammen gjør at eplene får tynt skall og blir rike på smak. Eplet er det viktigste fruktslaget i Norge.

Bygdekvinnene fra Meisingset stilte opp med maten som ble solgt i kafeen i Økoparken i forbindelse med epledagen. Hovedingrediens denne dagen var selvsagt epler, og det ble servert eplekaker,epledessert, eplesyltetøy og sveler med eplesmør. 

Ellers så ble det holdt foredrag i forbindelse med dagen, og ute foregikk det eplepressing. 

Har du lyst til å lage eplesmør selv?

Eplesmør - «apple butter» på engelsk-  inneholder ikke et eneste melkeprodukt (til tross for navnet), og er i virkeligheten bare en karamellisert eplemos. Navnet har eplesmøret fått på grunn av sin smørbare konsistens, samt at den opprinnelig hovedsakelig er blitt smurt på brødskiven.

DU TRENGER (GIR CA. 8 DL EPLESMØR):

 

1 kg epler

2 dl eplejuice eller eplecider

100 g vanlig sukker

100 g brunt sukker

1 ts malt kanel

¼ ts malt nellik

¼ ts malt allehånde

Skrell eplene og del dem i biter.

Småkok eplene med eplejuice og vanlig sukker til de er møre.

Kjør eplemosen glatt med en stavmikser.

Rør inn brunt sukker og krydder, og kok videre på lav varme. Rør av og til.

 

Når eplesmøret har en mørk karamellbrun farge og smørbar konsistens, er det ferdig. Ha det over i steriliserte glass som lukkes med et tett lokk. Om du skal spise eplesmøret i løpet av et par uker holder det at glassene er rene.