Hopp til hovedinnhold

Øvre Hobøl Bygdekvinnelag

Ville vekster

Hedda Kortnes, Bøensæter

Ville vekster


Felles møte med Ytre Hobøl Bygdekvinnelag.


Foredragsholder Hedda Kortnes:  «En reise inn i de ville veksters verden»


Hun mener at vi har «glemt» mye av kunnskapen naturen vi omgir oss med. Mye «pillebruk» kunne vært unngått hvis vi hadde tatt opp igjen gammel kunnskap om de ulike urtenes virkninger.

En forkortet utgave av referatet til  Kari Brenna:

Det ble et veldig hyggelig og interessant foredrag. Hun hadde med seg ulike vekster og smaksprøver. Hun solgte også krydderurter. Dere får gå inn på hennes hjemmeside og lese mer om hva hun og mannen Egil Kortnes holder på med på Bøensæter.

BRENNESLE: Kan brukes til te: Brennesle renser kroppen, inneholder mye C-vitamin, tilfører jern + mange andre vitaminer. Kosmetikk – man kan lage brenneslevann og skylle håret – dette gir et glansfullt hår. Den tradisjonelle brennesle-suppen bør også komme frem og bli mer brukt. Kan også brukes i brenneslepesto.

BJØRK: Bjørkesaften kan brukes til Cider.  Bjørkesaft kan forebygge pollenallergi. Bladene (særlig museørene) – tørkes, kvernes og kan benyttes til krydder.

SKVALLERKÅL: Kan tørkes og males til krydder. Inneholder mange vitaminer – spesielt mye C-vitamin. Det gir også en svak beroligende effekt.  Ha gjerne små nye blader i salater. Grove stilker kan benyttes i stedet for stangselleri.

RYLLIK: Bladene kan brukes i salat tidlig på våren. Blomstene knipes. Tørkes og males = smaker som pepper. Virkning: svakt febernedsettende.

KARVE: Er en gammel slåtteplante. Karve i supper m/hardkokte egg smaker nydelig. Vi bruker karve i aquavit og dette gjør at den fete maten ikke blir så tung å fordøye. Det er påvist at Karve er magestimulerende. Må ikke forveksles med Hundekjeks!

LØVETANN: Hele planten kan brukes. Rota: benyttes som rotgrønnsak – meget god mot tarmbakterier. Bladene kan benyttes i stedet for Rukkola. Eldre planter får en bitter smak etter hvert. Har egenskap som å rense lever og nyrer. Når blomstene kommer lager man «sol-te» - den blir fin/sterk gul i fargen. Det er spennende å lage VIN av Løvetann-blomstene.  En blanding av LØVETANN, BJØRK OG BRENNESLE renser HELE KROPPEN!!!

MJØDURT: Hvis man kjenner seg litt vårslapp og «tufs» - kan man drikke en te av planten. Dette vil føles oppkvikkende. Bladene brukes lite til mat. Blomsten derimot er kjempegod.Eks.: Oppskrift Pannekaker:  Putt blomster i pannekakerøren og stek. Nydelig smak.

For øvrig fikk Løkurt, GEITRAMS, RØDKLØVER og MARIKÅPE en gjennomgang av ulike bruksmåter. Hun ga også en oppskrift på pesto. Til slutt fikk vi innsikt i anvendelsen av JOHANNESURT – PERICUM.   For videre lesning anbefalte hun boken «Medisiner og planter» av Rolv Hjelmstad. Hvis en er medisinert, bør en være litt forsiktig -  ta urter med måte.