Hopp til hovedinnhold

Sørum Bygdekvinnelag

krysantimumte

Kinesiske hager v/Rigmor Johnsen


Rigmor havnet allerede fra barnsben i Singapore og Malaisia gjennom faren sin jobb. Som antropologistudent i Oslo fikk hun kulturavtale stipend i Kina 1982-83, var norsk kulturattache i Kina 2000-2004, har jobbet med Kinareiser mm. De siste åra har hunjobbet med mange media og kulturprosjekt mellom Norge og Kina.


Med sin dyptgående innsikt og engasjement ga oss et innblikk i kinesiske hager, blomster og dermed også kunst og kultur. 

Te med tørkede krysantimum i glassmugger stod på bordene. Krystantimum var opprinnelig forbeholdt adelen i Kina og ikke for vanlige mennesker. Ellers representerer krystantimum langt liv.

http://dk.gbtimes.com/livet/kinesernes-aedleste-blomst-den-gule-krysantemum

Hagene er bygd opp så noe nytt stadig skal åpenbare seg, og gjerne skjule hus. De er bygd etter Yin-yang prinsippet, det skal være balanse mellom alle elementer. Hagene har gjerne navn om hva vi vil strekke oss mot, positive og inkluderende:

-Den ydmyke administratorens hage

-Hagen for duftende snø og skyer

-Paviljongen hvor du sitter og lytter til regnet som treffer bananbladene

Sommerpalasset er «Den bevarte harmonis hage» og består av mange underhager. Noen er åpne for allmennheten.

Kinas regjering har sin administrasjon i en hage rett ved den Forbudte by, tenk deg flotte omgivelse å styre fra!

Det finnes en kinesisk hagebok fra 1631 som billedlig beskriver uten at jeg kan gjenta hva Rigmor siterte. Den sier også at hager skal anlegges så den skal vare i minst 1000 år.

Blomster symboliserer ulike tilstander og brukes også i kinesisk kunst for å bringe budskap som langt liv, mye glede, mange barn… Bambus, Krysantimum, Orkide og Plommeblomst er adelen i kinesisk blomsterspråk, de representerer blant annet hver sin årstid. Man kan også få sitt eget kinesiske blomsternavn, Rigmor fikk sitt av sin «kinesiske far» «plommeblomsten i plommetrehagen». Noe av betydningen er: styrke å blomstre på bar kvist.

Mange vakre prydplanter, busker og trær har opprinnelig opphav i Kina. Det finnes en type rhododendron fra Sørkina som kun vokser i botanisk hage i Norge utenom i Kina. Om kinesiske planters reise ut i verden finnes på denne nettsiden: http://flora.huh.harvard.edu/china/

Dessverre ble en del hager plyndret av særlig fransk- og engelskmenn i den andre opiumskrigen i 1860. http://www.oxfordtoday.ox.ac.uk/opinion/loot-chinas-old-summer-palace-beijing-still-rankles

Forfatteren Olav Hauge hadde også en kjærlighet til kinesiske hager og har dikt om dem.