Hopp til hovedinnhold

Vardal Bygdekvinnelag

"Sammen for bygda"

Januarmøte i VBK

Hygge rundt bordet.

Servering og hygge

Referat fra januarmøtet 2017 i VBK


Januarmøtet i Vardal bygdekvinnelag hadde tema "Sammen for bygda". " representanter for Bygdeungdomslaget, Ole Gunnar Ramstad og Kristian Krobøl, og en representant fra Bondelaget, Nils Lunde gav oss et innblikk i hva disse organisasjonene jobber med, hvordan vi kan samarbeide og hva vi har av felles interesser.

Referat Vardal bygdekvinnelag 17. januar.

19 medlemmer møtte opp på Grande skole til første møte på nyåret. Leder Vigdis Kristiansen ønsket velkommen til Vardal Bondelag ved Nils Lunde og Vardal og Snertingdal Bygdeungdomslag ved Ole Gunnar Ramstad og Kristian Krobøl som var invitert til å fortelle om sine lag.

Vardal Bondelag har 160 medlemmer og er et av 3 lokallag i Gjøvik kommune. Bondelaget er en interesseorganisasjon for den norske bonden og de som har relasjon til den. De ivaretar bygdas økonomiske, kulturelle og sosiale interesser.

Viktige saker er blant annet å sikre norsk matvareproduksjon, sjølforsyning og jordvern. Den norske landbruksmodellen som inkluderer importvern skal sikre at matproduksjon er konkurransedyktig med produksjon i andre land. Norge er også i en særstilling i forhold til matvaretrygghet med f.eks. strenge regler for bruk av antibiotika.

Bondelaget har aktiv kontakt med myndighetene og er forhandlende part under jordbruksoppgjøret med landbruksdepartementet. Åpen gård arrangeres av bondelaget, men det er en naturlig arena for samarbeid med f.eks. Bygdekvinnelaget. Bondelaget ønsker alle med hjerte for norsk landbruk velkommen som medlemmer og kan friste med mange medlemsfordeler. www.bondelaget.no

Vardal og Snertingdal bygdeungdomslag har 175 medlemmer, og er nest største lokallag i Oppland som er det største fylkeslaget i Norges Bygdeungdomslag. BU er en organisasjon av og for ungdom som arbeider for levende bygder og ungdom på bygda og for at ungdom skal bli i bygda. De arrangerer tevlinger (konkurranser) i bl.a. motorsag, traktor, spekematanretning mm. I styret har de blant annet en bygdepolitisk leder for å lære å fremme bygdas politiske interesser. Til sommeren er det landsstevne på Jorekstad ved Lillehammer i uke 29 med tevlinger, konserter, aktiviteter og fest. De ønsker bygdekvinnelaget velkommen til å hjelpe til som vakter, servere mat eller bare komme på besøk.

Referatsaker: Spørre skjema sendes til medlemmene om grenser og medlemstall i grendene, vurdere markering av kvinnedagen 8.3., dugnad NBUs landsstevne 18.-20.7.17, Årsmøte på Otta 24.-25.3 (melde saker innen 10.2., til vedtekstendring er fristen 27.2.) VBK kan sende 3 delegater.

Vårplan: De som kan bidra med kake eller deltakelse på Nordbyen omsorgssenter 16.3. gir styret beskjed, laget betaler lunsj og omvisning på Grindakervev lrødag 22.4.

Forespørsel om deltakelse i Krafttak mot kreft; vi fortsetter vår tradisjon med å gi til Stråleenheten / Kreftenheten i stedet for å delta i bøssebæringen.

Vi avsluttet med et par sanger, før leder takket Grande krets for et hyggelig og interessant møte.                                                    

Ref.