Foto: Borgny S. Sletten

Se lokallagas tradisjonsmatskatter!

Hvem stakk av med seieren i Tradisjonsmatjakten? Og hvor mange oppskrifter kom inn? Se resultatet her!

Fra mai og fram til 1.november har lokallagene i Norges Bygdekvinnelag jaktet på tradisjonsrike oppskrifter i Tradisjonsmatjakten. Oppskriftsinnsamlingen er en del av prosjektet "Norsk tradisjonsmat", som gjennomføres i 2017 og som er finansiert av en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektets mål er å skape interesse for norsk tradisjonsmat og få flere til å ta norske mattradisjoner i bruk. Dette skal skje gjennom våre nye nettsider: norsktradisjonsmat.no, hvor oppskrifter og historier om tradisjonsmat fra hele landet er samlet. 

Hele 450 flotte oppskrifter fra 233 ulike lokallag har blitt sendt inn i Tradisjonsmatjakten, og er nå lagt ut på norsktradisjonsmat.no. Takket være lokallagenes bidrag klarer vi dermed å samle og vise fram et bredt mangfold av norske mattradisjoner på nett, til nytte og glede for nye generasjoner. 

I forbindelse med tradisjonsmatjakten ble det utlovet en premie til det fylkeslaget med størst andel lokallagsbidrag, altså det fylkeslaget der flest lokallag - sett i forhold til antall aktive lokallag i fylket - bidro med en oppskrift. Hele 4 fylker har 100 % oppslutning, og Nordland, Oppland, Vest-Agder og Østfold er dermed vinnere av TradisjonsmatjaktenDisse 4 fylkene vil få kr.10.000,- hver til en matrelatert aktivitet eller opplevelse for fylkeslagets medlemmer. 

Innsendte oppskrifter

Under finner du en oversikt over innsendte oppskrifter fra lokallaga, sortert alfabetisk og etter fylke. Hver rett er en link som kan trykkes på for å komme til den aktuelle oppskriften. Om ditt lokallag har sendt inn oppskrift uten å komme med i denne oversikten kan dere kontakte prosjektleder Gunn Jorunn på gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no 

Akershus
Aurskog-Høland: Muffeluffer
Blaker: Blodklubb
Bærum: Bærumsmølje
Gansdalen: Fleskepannekake
Kråkstad: Langfredags-erter og egg i duppe 
Nes: Grisikål
Østre Udnes: Flesk og duppeToscakake
 
Aust-Agder: 
Froland: Potetost
Landvik: Bønnesuppe
 
Buskerud
Bakke: Mølje, julekål
Efteløt: Grove gjeddekaker
Hemsedal: Flatbrød, kvikaku
Hol: Majjæl
Hurum: Edelgriskoteletter
Kvisla: Gommokaku
Leveld: Vassgraut
Nedre Eggedal: Grøt med breste
Nordre Modum: Julekål
Rollag: Potetsuppe
Røyken: Blåskjellsuppe
Svene: Flesberglefse
Søndre Modum: Julekål fra Simostranda
Torpo: Rummegraut
Votndalen: Rummebrød
 
Hedmark
Tylldalen: Rømmegrøt og fisk
Åmot: Elghakk
 
Hordaland
Kinsarvik: Hakkasteik, krotakaker
Odda: Grynasteik
Omvikdalen: Mjølkekaker
Tysnes: Fleskasos
 
Møre og Romsdal:
Gjøra: Gubbost
Gossen: Gommegraut
Indre Fræna: Natronkaker, lagkake
Meisingset: Mølsgraut
Nesset: Potetlefse
Surnadal: Kjøtt og påsse
Tresfjord: Petra sine lefser
Valsøyfjord: Viltgryte 
Vassenden: Kleppsuppe
Vistdal: Sekkjepåse
Øverdalen: Reinsmør, saftsne
 
Nordland:
Beiarn: Møsbrømlefse
Buksnes og Hol: Rugbrød
Fauske og Sørfold: Leverpostei, gammelsei fra Salten
Hamarøy og Tysfjord: Gomme
Kjeldebotn: Mor Maias blodpudding
Steigen: Gammelsalta sei
Storseløy: Nordlandslefse
Sømna: Gomme
 
Nord-Trøndelag:
Grong: Klenning
Skatval: Flatbrød
Snåsa: Snåsaklubb
Sparbu: Hakkpøls, kleppsup
 
Oppland
Brandbu: Potetsuppe, strull
Brekkom: Flatbrødsøll
Eina: Klarasuppe
Jevnaker: Blodklubb
Kolbu: Survelling,
Lesja: Morr, mjukbrød
Lesjaskog: Moltekrem, skrullo
Nordre Land: Grynpølse, småbrød
Nordre Fåvang: Låkå
Nordre Ål: Rabarbrasuppe
Ranheim og Garli: Rakefisk fra Valdres
Ruste: Kvitpøsje
Røn: Majel
Skjåk: Mjølkegryn 
Søre Fåvang: Rosetter
Sør-Fron: Sirupskake
Vardal: Grynpølse
Venabygd: Hakkakjøtt
Vestre Gran: Stekt flesk og duppe
Vågå: Stykkjybrød
Øyer: Kål
Øystre Slidre: Majel, rummegraut
Åbjør: Gorobrød
 
Rogaland
Fjellbygda: Seldals-komler
Gjesdal: Mormor si Komla
Klepp: Klimpesuppe
Nærbø: Flatbrød
Orre: Havresuppe
Sirdal: Sofiekaker
Skjold: Krotekaker
 
Sogn og Fjordane
Brekke: Mylse
Dalsøyra: Solbærsyltetøy
Fuglsetfjorden: Mylse
Gloppen: Blodkompar
Holmedal: Mylse
Årdal og Helgheim: Raspekaker, rømmegraut
 
Sør-Trøndelag
Byneset: Bynessuppe
Børsa og Viggja: Sursild
Leinstrand: Fortennagraut
Nes/Oksvoll: Trøndersk tekake
Orkland: Mølsgraut
Rissa: Lofotkak
Singsås: Tyttebærgrøt
Stadsbygd: Sildsuppe, ballsup
 
Telemark
Bø: Kling, spa
Fyresdal: Spikjefisk
Heddal: Flesk og dubbe
Rauland: Kurv
Sauherad: Grisepølse
 
Troms
Målselv: Elghakk, svartkake
 
Vest-Agder
Bjelland: Sviskegrøt
Eiken: Dravlost
Finsland: Lapskaus
Greipstad: Krydderkake
Grindheim: Kleinde lefserlefser 
Gyland: Løkpanne
Kvinesdal: Blodpylse
Søgne: Fiskekaker, fiskegrateng, fattigmannskrem
Øvrebø: Blodpuddingflatbrød,
Åseral: Serinerkaker
 
Vestfold
Hillestad: Elgkarbonaderertestuing
Hvarnes: Potetgrøt, epledrikk
 
Østfold
Aremark: Kokt edelkreps
Degernes: Lagkake
Høie og Kirkefjerdingen: Sandkaker
Idd og Enningdalen: Skjærost
Jeløy: Vafler
Rakkestad: Fylte riflekjeks
Skiptvet: Julekake, flatbrød, goro
Spydeberg: Mølje
Svinndal: Tyttebærfromasj
Tomter: Småkaker
Trøgstad: Elgkarbonader, sandkaker
Varteig: Varteiglefsa
Øvre Hobøl: Rekecocktail
Øymark: Surkål
 
Har ditt lokallag sendt inn oppskrift uten å bli med i denne oversikten? Ta kontakt med prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no 
Norsk tradisjonsmat
  • Norges Bygdekvinnelag gjennomfører i 2017 prosjektet "Norsk tradisjonsmat"
  • Prosjektet er gjort mulig gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB 
  • Oppskriftsbidrag fra lokallagene i Norges Bygdekvinnelag legges ut på våre nye nettsider: www.norsktradisjonsmat.no