En spennende vottereise

En spennende vottereise. Modum BK

Ein flott kveld i Modum.

En spennende vottereise.

Onsdag 11.januar inviterte Søndre Modum bygdekvinnelag til en spennende reise som het ”Votten Norge rundt.” 48 interesserte og engasjerte damer fra tre forskjellige bygdekvinnelag, fra Modum husflidslag og ivrige strikkere fra lokalmiljøet hadde funnet veien til Simostrandas klubbhus, Eikvang. Foredragsholder var Beate Lindseth som har forsket på votter i 9år. Beate tok oss med på en fantastisk reise med Votten Norge rundt.

Med prosjektor, et 7,5m langt bord dekket med votter fra Iveland i sør til Svalbard i nord og med sin kunnskap og sitt engasjement, klarte hun å trollbinde hver deltaker. Vi fikk høre om ulike teknikker blant annet tvebandstrikk, kontstrikk og dobbeltstrikk, vottens ulike bruksområder og anatomi. Beate viste en kjempestor arbeidsvott, sjøvott, med to tomler, videre fortalte hun at når kongen i eldre tid utpekte sin etterfølger så var det med et vottepar.  Vi fikk lære om symbolikk og mønster, og om deres vandring. 

Åttebladrosa som er mye brukt som mønster på votter, og som vi kjenner fra Selbu, har fulgt med vikingene via Tyrkia, Kreta og til Norge.  Det vi har trodd er ekte norsk, kan ha en fortid i et helt annet land. Beate fortalte videre at mye av symbolikken i mønsteret kunne være knyttet til folketro, det gjaldt å verne seg mot onde makter.

Hun viste også eksempler på ulike stedvotter blant annet Dovrevotten som Tora Berger gav til borgermesteren i Rupolding i 2012 og Sigdalsrosa, en god vott med broderier, som Malle Eken Tandberg har laget. Etter denne imponerende vottereisen ble det servert kveldsmat, kaffe/te og kaker, og praten gikk lett rundt bordene. Men mange benyttet sjansen til å stille spørsmål til Beate og til å ta en ekstra titt på alle de flotte vottene på utstillingsbordet.

Etter loddsalg og trekning var det tid for å takke for en lærerik, engasjerende og hyggelig kveld.

Bli medlem