bygg
bygg
bygg
bygg
Byggåker
Byggåker

På jakt etter gull

Bygg er en kornsort som er proppfull av sunne saker. Det har et høyt innhold av kostfiberet betaglukan, som er kjent for å senke kolesterol- og blodsukkernivået, det er godt for tarmens funksjon og bakteriemiljø, og holder deg mett lenge! Bygg kan dyrkes over store deler av landet og har vært livsviktig for nordmenn gjennom generasjoner.

Norges Bygdekvinnelag har over flere år arbeidet med å formidle bruken av bygg til mat. Næringsrik og trygg mat er bærebjelken for en god folkehelse. Bygdekvinnenes erfaring er at mange forbrukere ønsker å bruke mer bygg i maten, de ønsker flere produkter av bygg i butikk, og de ønsker mer informasjon om hvordan det kan brukes. Dette er i tråd med generelle kostholdstrender som viser at norske forbrukere er stadig mer opptatt av helse, miljø, kortreist mat og det å ta bærekraftige valg.

Bygdekvinnene tester bygg

For å høste erfaring om byggens kvaliteter og nye bruksområder, tok Norges Bygdekvinnelag i samarbeid med NIBIO, initiativ til et dyrkningsforsøk med ti forskjellige byggsorter på Apelsvoll på Toten i 2019.   Byggsortene som ble valgt ut, har egenskaper som vi mener passer i matlaging. De kommersielle volumsortene Arild, Heder, Thermus og Brage er alle vanlige å dyrke her i landet og er godt kjent i kornindustrien. Passer disse til mat, kan det være mulig å sortere det beste fra avlingene til mat, mens resten kan gå til dyrefôr.

I de seinere årene har vi også tatt i bruk nakenbygg til egne matprodukter. Nakenbygg har som navnet tilsier et tynt skall, og det meste av skallet forsvinner under tresking. NIBIO valgte ut fire sorter nakenbygg til forsøket vårt. De har alle er et høyt innhold av betaglukan, som er kjent for å senke kolesterol- og blodsukkernivået hos barn og voksne og gir en vedvarende metthetsfølelse.

Interessante funn

Hovedkonklusjonen etter uttestingen av byggsortene i mat, er at dagens kommersielle volumsorter av bygg som Brage, Heder og Arild, som i dag går til dyrefôr, passer best som mel til baking.  Nakenbyggsortene som har størst mengde av betaglukan og protein, passer best til matretter der vi bruker byggryn og er et godt alternativ til ris eller pasta. Den norskutviklede sorten Pihl sto fram som favoritten når byggryn ble brukt i matrettene, men var samtidig den store taperen når melet ble brukt i baking.

Bygdekvinnelaget har et håp om at bygg, som har lidd under fattigdomsstempel her i landet, skal bli tatt tilbake i det norske kostholdet, akkurat som sør-europeerne har gjort med sin pizza og pesto.

Bygdekvinnene ønsket å finne gull. Vi fant ikke en sort bygg som kan brukes til alt. Men det er verdt å merke seg at de sortene som i dag går til dyrefôr egnet seg best til brødbaking gjennom sitt innbydende utseende, gode lukt og ikke minst en saftig smak. Her ligger det derfor en stor mulighet for å øke andelen av bygg i brød, og å øke norskandelen av korn i brødet vi spiser til daglig.

Byggryn kan fint brukes som alternativ til både ris og pasta.  Det var tidligere en større del av det tradisjonelle kostholdet i Norge.  Med tradisjonsmatoppskrifter finner vi mange forskjellige innganger til å bruke byggryn og byggmel.

Anbefaling til matinteresserte: norsktradisjonsmat.no.  Her finner du Bygdekvinnelagets oppskriftsbank Matskatter og tradisjonsmat fra hele Norge.

Buskerud Bygdekvinnelag

v/distriktsleder Sølvi Jødal

Bli medlem