Helen Fredholm ønsker velkommen.
Helen Fredholm ønsker velkommen til sin "cottage-garden"
Engasjerte bygdekvinner lytter til Helen.
Engasjerte bygdekvinner lytter til Helen Fredholm.
Mye å lære om hage hos Helen
Helen Fredholm forteller

Sommertur til Helen Fredholms hage i Totenvika

I deilig sommervær møttes 31 bygdekvinner og venner av disse til sesongens sommertur, som gikk til Helen Fredholms vakre hage i Totenvika.

Etter hagevandringen var det lagt opp til deilig aftensmat i Totenvika Galleri og kulturkafé, som ligger et steinkast unna.

Helene møtte oss i sin karakteristiske side, romantiske kjole med håret samlet i en lang hestehale. Hun fortalte at hagen er anlagt som en ekte «cottage-garden» etter en mange hundre år gammel engelsk stil som trolig oppsto etter Svartedauden på 1300-tallet. Cottage, som nå betyr hytte eller landsted, mens det fra gammelt av betød husmannsplass. Fredholm var en slik husmannsplass i tidligere tider.

 

Helen Fredholm er opptatt av at ingen linjer skal være rette, men myke, med en overdådig og frodig stil. Jorda bør være dekket av vekster, slik at ugras ikke får gro, var noe hun la stor vekt på. Hennes cottage-garden er anlagt som en stressfri hage, tilpasset de som bor i huset den omringer.
Hagen er uformell og frodig med en klassisk blanding av prydbusker og nyttevekster.

Helen påpekte at det var litt tidlig for mange av rosene i hagen, men vi opplevde en svært frodig og spennende hage, med nye overraskelser rundt hver sving og hushjørne. Hun var veldig tydelig på at hagen ikke var ugrasfri, da dette ikke er målet med hagen, men at jorda bør være dekket av vekster for at ugras ikke skal få gro. Bunndekke under høye stauder var et tips som vi tok med oss.

Etter å ha tatt en titt innom den inspirerende «cottage-garden»- butikken, med vakkert tilbehør til hus og hage, dro vi videre til Totenvika Galleri og kulturkafé. Stedet ligger vakkert til i en koselig hage, omgitt av hvitmalte gårdsbygninger og røde uthus, i beste Totenstil. Vertskapet vartet opp med deilig sommertallerken, som inneholdt hjortekarbonade, røkelaks og eggerøre, potetsalat og andre spennende smaker, samt gulrotkake og kaffe til dessert. Også her var det mulig å kjøpe brukskunst, kunst og litt lokale mat.

Turkomitéen hadde ordnet alle detaljer, så det var bare å nyte alle inntrykkene og den fine atmosfæren. Til og med været var på vår side denne kvelden.

Gerd Turid leste noen fine og tankevekkende vers for oss i løpet av den koselige kveldsstunda på Totenvika Galleri og kulturkafé.

Stor takk fra bygdekvinnelaget til turkomitéen for et stemningsfullt og idéskapende arrangement!

Bli medlem