Steik-off i jønnbrød

Drama - uenighet - hånlatter - snurpa trut - melfokk - fornærmelser - godmodighet - latterkuler og steike gode jønnbrød

 

Oppgjørets time opprant, kunne det beste jønnbrødet endelig kåres i Indre Troms? Det var 16 bygdekvinner fra 3 ulike lag som møttes til duell den 8. mai – Sørdalen, Salangsdalen og Målselv. Armert med jønnbrødjern, visper og hemmelige ingredienser gikk de oppmøtte lystig igang. Stemninga var god, latteren satt løst, og det ble utvekslet tips og gode råd på tvers av lagene. Dramaet det var hauset opp til måtte det heldigvis skytes en pil etter, det var nok ingen som snurpa truten eller satte i gang noe munnhuggeri. Men det ble faktisk knust et par briller…

De stekte både Bardu- og Målselv-jønnbrød, med og uten anis. Det ble testa om det fungerte å lage gluten- og laktosefrie jønnbrød, og det ble gjort med hell. Samme oppskrift ble fulgt, og man brukte laktosefri fløte og glutenfritt mel i stedet for det vanlige. Det måtte tilsettes litt mer vann, så man kan kanskje ha litt mindre mel enn den regulære oppskriften tilsier. Det er viktig å kunne servere god tradisjonsmat som alle kan nyte. En av Sørdalens kvinner hadde testet å lage med kokosmelk, noe hun skal demonstrere på deres neste medlemsmøte. Gøy med tradisjonsmat med en vri!

Når steikosen la seg, ble det satt sammen til langbord og alle drakk kaffe og smakte på de ulike variantene. Alle var gode! De som likte anis fra før, fortsatte å like anis, og de som ikke likte anis, begynte ikke å like det nå heller. Der kan man si at frontene var steile. Dølene er nå egentlige godmodige i sin evinnelige nabokrangel, de roste hverandres produkter og drakk kaffe i tilsynelatende  fred og fordragelighet.

Arrangementet var et uhøytidelig eksempel på hvordan å arrangere tradisjonsmatskole, organisert av Troms Bygdekvinnelag. Fylkeslaget med ny leder ønsker å treffe medlemmene i lagene rundt omkring i Troms, samtidig som vi promoterer aktiviteter i forbindelse med prosjektet Tradisjonsmatskolen. Dette var en finfin anledning til å slå alle fluene i en smekk!

Troms Bygdekvinnelag er på Facebook - følg med for mer aktivitet og informasjon der. 

Bli medlem