BRYGGERHUSET PÅ STOKKE BYGDETUN
Stokke Bygdekvinnelag holder til i Bryggerhuset på Stokke Bygdetun, foto: Kirsti Lund
Stokke Bygdekvinnelag baker grove brød i vedfyrt bakerovn på Stokke Bygdetun.
Inger setter inn brøda
Eltemaskin gjør den tyngste jobben
Grove bakerovnsbrød går unna som "varmt hvetebrød"!

BAKEROVNSSTEKTE BRYGGERHUSBRØD

Stokke Bygdekvinnelag baker brød i vedfyrt bakerovn på Stokke Bygdetun. Det er skikkelig tradisjonsmat og god kulturformidling, og bakerovnsbrøda går unna som "varmt hvetebrød"!

 

BAKING.

Vi bruker kald væske og bare en pose gjær til en posjon på 25 brød når deigen blir satt kvelden før.

Vi setter helgryn, helkorn og grov rug i bløt ca 6 timer før deigen skal settes på kvelden. Fin sammalt, grov sammalt og siktet hvetemel og tørrgjær has i bakebollen sammen med det oppbløtte,  mer vann og olje, salt og frø av solsikke og lin.

se oppskrift under.

Neste morgen møter minst tre spreke kvinnfolk opp; ei fyrer og to baker ut, vi veier emnene på 1 kg. Brøda blir så satt på et bord dekket med laken og strødd med hvetemel, der de heves under et klede. 

FRYING.

Det er en større kunst å fyre enn å bake: det gjelder først at veden er tørr og fint kløyvd, helst av trørrgran! Det er viktig å få god fyr i hele ovnen og glørne godt jevnet ut; mursteinene blir hvite når det er varmt nok. Når det har brent ut, må rester av glørne rakes ut og aske sopes med en våt kost. Vi har et digetalt termometer med infrarød måling, men før var det et godt tegn hvis en kastet litt mel inn i ovnen og det ble raskt brunt, men ikke svidd!

STEIKING.

Når ovnen er passe varm, blir brøda penslet med ei blanding av kaffe og sukker, snittet og satt inn i ovnen med bakerovnsspaden. Da gjelder det å sette de passe tett, så alle får plass! Temperaturen bør være vel 200 gr, og vi har tre kvarter som passe steketid.

Da er det tid for en kaffipause, hvis ikke det er settes en porsjon til, men i vår ovn må det fryes opp igjen, da den ikke holder så lenge på høy nok varme.

Brødene blir solgt til publikum på Bygdetunets åpne søndager i sommerhalvåret, noen har bestillt og noen blir skuffet fordi de blir så fort utsolgt!

OPPSKRIFT PÅ BRYGGERHUSBRØD.

GROVE BRØD. ca 25 brød.

1 kg helkorn, 1 kg helgryn og 1 kg grov rug bløytes i vann ca 6 timer på forhånd.

9 kg fint hvetemel, 3 kg grov hvete, 1 kg fin sammalt hvete, 2 kg havregryn, has i eltemaskin sammen med det bløtte og vann til passe deig!! ca 9 liter vann sammen med1 pose tørrgjør, 2 dl salt, 4 dl olje, 3 dl solsikkefrø og 2 dl linfrø.

La deigen gå i eltemaskin til den slipper bollen og virker passe seig, mjuk og elastisk.

 

 

Bli medlem