Gleder seg til å feire 17. mai for første gang

Syriske Kinda Alattar (28) kom til Norge for 11 måneder siden. Nå gleder hun seg til å feire nasjonaldagen sammen med barna.

Den økonomiutdannede firebarnsmoren kom til Norge og Fyresdal, fra Syria i 2017. Nå går hun på kurs for å lære seg norsk og er allerede kommet godt i gang. Intervjuet om 17. mai tar hun på strak arm, på norsk. 

Feirer med barna

Kinda Alattar gleder seg til å feire nasjonaldagen sammen med barna sine, Tarek (7), Omar (6), og tvillingane Faris og Karem (3). For barna blir det første gang de feirer nasjonaldag. De har ikke fått anledning til å feire den syriske nasjonaldagen på grunn av borgerkrigen. 17. mai blir derfor en stor dag for dem. De skal pynte seg og gå i tog med klasse og venner.

– Vi vil være sammen med familien, og gå og se barnetoget i Fyresdal. Vi skal spise is og kaker, og se på mennesker som går i bunad. Jeg tenker det er viktig for barna å lære om nasjonaldagen og at Norge fikk sin grunnlov, sier Kinda.

En vakker dag 

For Kinda er nasjonaldagen noe vakkert og en dag hun er glad, om det er i Norge eller Syria. Nasjonaldagen i Syria er 17. april, og markerer dagen da de siste franske soldatene forlot landet i 1946. Kinda har feiret den mange ganger. På den syriske nasjonaldagen gjorde hun mye av det samme som hun har tenkte å gjøre på torsdag. Men i Syria var det ikke barnetog, men militær-parade.

– Hva gjør du på en nasjonaldag i Syria?

– Jeg går og ser på tog, ser på folkloredrakter, spiser is og kake, sier Kinda.

Bli med på vårt prosjekt KvinnerUT

Med prosjektet KvinnerUT er bygdekvinnelagets mål å etablere møteplasser og kvinnenettverk som styrker minoritetskvinner og tilflytteres deltakelse i lokalsamfunnet, og som hever integreringskompetansen for bygdefolket. 

Bli medlem