Eggeplommer igjen etter baking
Eggeplommer igjen etter baking

Hva kan du bruke eggeplommene til?

Hvis du lager kransekaker og lignende kaker eller marsipan, kan det bli mange eggeplommer til overs. Her er noen tips til gode matretter du kan bruke de ekstra eggeplommene i.

Kransekake er en norsk og dansk tradisjonskake. Den er beskrevet i Hanna Winsnes kokebok fra 1800-tallet. En enda eldre norsk mattradisjon er å ikke kaste mat, men bruke opp alt. Når en har laget kransekake, så blir det flere eggeplommer til overs. Det enkleste er nok å erstatte ett helt egg med to eggeplommer. I oppskrifter der det skal være hele egg, bør ikke alle eggene erstattes med bare eggeplommer, men f.eks. vafler, pannekaker og eggerøre tåler noen ekstra plommer.

Om du har mye egg, både hele og plommer, kan du prøve Arne Brimis tunge sjokoladekake som vel egentlig er en dessert som serveres med krydderkokte aprikoser.

Men i verden er det ikke bare kaker – det er også sauser. Hollandaisesaus og bearnaisesaus er to gode sauser der hovedingrediensene er eggeplommer og smør. Den første passer godt til fisk og den andre til stekt kjøtt. Fremgangsmåten er nokså lik. Det er smakstilsetningene som er forskjellen. Oppskrift på begge finner du i vedlegget. Der ser du også hvordan du kan lage din egen majones eller is.

 

Bli medlem