Sterke kvinner i Sparbu for 1000 år siden

Det er viktig å forstå fortiden, for å forstå nåtiden. Vi er nysgjerrig på hvordan Sigrid på Egge har påvirket verdenshistorien etter drapet på hennes mann Olve. Og hvem var kvinnen på Dalem som bar Dalemspenna? Hva var det i kvinnegraven på Skeifeltet som endret tidsregistreringen. Svar på disse spørsmålene og mere med får vi i denne samtalen med Bodil Østerås, fra Stiklestad Nasjonale kultursenter.  

I 2021 markerer vi 1000 årsjubileet for Olve sitt drap på Mæreshaugen i Sparbu. I Snorre kan vi lese om Olve sin kone, Sigrid. Hun blir fremstilt som en viljesterk kvinne. Vi har grunn til å tro at det også har bodd sterke kvinner på Dalem og i Skeifeltet for over 1000 år siden. På Nedre Dalem ble det i 1868 funnet en relieffspenne i forgylt massivt sølv. Den var 23 cm lang, og er den største som noen gang er funnet i Norge. Hva vet vi om kvinnen som bar denne spennen? Et stenkast fra Dalem finner vi Skeifeltet. Funn i kvinnegraver har endret tidsregistreringen. 

På hvilken måte har de sterke kvinnehistoriene fra maktsentrene på Innherred innvirkning på kvinnene sin posisjon i dag? 

Hør Bodil Østerås fra Stiklestad nasjonale kultursenter i samtale med Anne Irene Myhr, leder i Sparbu Bygdekvinnelag

Bli medlem