Hopp til hovedinnhold
Alfred Kristiansen sin nyskapande NM -graut  Trondheimsgraut rett i handa. Foto: Norges Bygdekvinnelag

Alfred Kristiansen sin nyskapande NM-graut Trondheimsgraut rett i handa

Alfred er årets grautgrams

I helga var det duka for NM i grautkoking, og årets grautgrams Alfred Kristiansen imponerte med sin nyskapande graut. Han delar si vinnaroppskrift med oss.

Årets Grautgrams 2017 vart Alfred Kristiansen, som til dagleg er kokk hjå Lian Restaurant i  Trondheim. Han vann prisen for både kvardagsgraut med mjølk og nyskapande graut.

Fagjuryen dagleg leiar i Baker- og konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, Frode Kristensen fra Matmerk og Jorid Vale, museumsbestyrar ved Evju bygdetun i Sauherad.
Om Alfred sin nyskapande uttalte juryen det som dette:

 "Grauten har god tyggemotstand, god konsistens, smaker og dufter godt, ein god og tradisjonell nyskapande graut. Nydeleg og nyskapande komposisjon, alt kan etast, inkludert grautkoppen som grauten serverast i. Gode smakar, fargerikt, alle årstider inkludert. Graut-tapas er ein nyskapar som egnar seg både kald og varm

Konferansier for konkurransen var Linda Roalstad, som er kjend frå «Hele Norge baker» på TV3. Dei 13 deltakarane fekk 30 minutt på seg til å koke to ulike grautar. Kristiansen stakk av som vinnar av både den nyskapande og kvardagsgraut kokt på mjølk, mens kategorivinner for tradisjonell festgraut ble Oddgeir Stamnestrø Grytedal og på kvardagsgraut kokt på vatn Åsbjørg Moland.

Med Dyrsku`n i spissen vert NM i graut arrangert saman med Norges Bygdekvinnelag, Nofima og Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Nyskapende grøt, Trondheimsgrøt rett i hånda
ideen til denne grøten er smaken av Trondheimsuppe der smaken er risgryn kokt med ripssaft, svisker og melk.
Derfor toppgrøten kokt med rips, plommer og eple, blandet inn yoghurt naturell som legges på toppen av en havregrøt servert i en sprø ”kopp” laget av grøt.

Grøtkopp
75 gr. Havregryn
0,5 dl. eplemost
2 dl. melk
20 gr. smør
1 middels egg
¼ ts. Salt
1 klype sukker

Bland sammen havregryn, eplemost og melk. Kok det opp og rør til det blir til det tykner og la det koke noen minutter. Ta av platen og rør inn mykt smør og smak til med salt og sukker.
Rør inn ett egg
Stek grøtkopp i ett vaffelskåljern 1 god ss til hver kopp stekes i ca 5 minutter.

Havregrøt av stålskjert svarthavre
4 dl. Havregryn av stålskjert svarthavre
ca 1 liter melk
60 gr. Smør
1 ss. brunet smør (kan utelates)
½ - 1 ts. salt
1 ts. Sukker

2 dl havregryn bløtlegges i 2 dl melk og 2 dl bløtlegges i 4 dl vann. La dette stå kaldt natten over. Det havregryn som har stått i vann siles for vann som er igjen å ha det i en kjele sammen med havregryn som er bløtt ut i melk. Ha på 8 dl melk og kok det opp under omrøring. La det småkoke i ca 15 min til den begynner å bli passe tykk.
Tilsett meierismør og brunet smør, brunet smør bruker jeg for å få den gode smaken de gir, men kan utelates. Øk da smørmengden litt. Smak til med salt og sukker, og juster med melk for å få den rette konsistens.

Risengrynsgrøten (toppgrøten)
1 dl. Risengryn
4 dl. eple, rips og plommejuice
eventuelt 3 dl eplejuice og 1 dl ripssaft
salt og sukker
3 ss. yoghurt naturell

Kok opp eplejuice og ripssaft, når det koker tilsett risengryn og la den småkoke i ca 18 minutter, ha litt ekstra eplejuice som en kan spe med hvis det er behov for det.
når en kjenner at risengryn er ferdig kokt ta av platen og ha i 1 klype salt og smak til med sukker, hvor mye avhenger av hvor søt eplejuice or ripssaften er. Tilsett så yoghurt og rør om.
 

For andre år på rad vart NM i graut arrangert på  Dyrsku`n. Det er Dyrsku`n som saman med Norges Bygdekvinnelag, Nofima og Opplysningskontoret for Meieriprodukter står bak konkurransen.Målet med NM i grautkoking er å hylle grauten som ein viktig del av vår kulturarv, fornye gamle tradisjonar og bidra til å lyfte fram våre nasjonale superkorn bygg og havre.

Grautgrams er eit gamalt ord som beskriv ein person som er svært glad i graut, og som meir enn gjerne et mykje graut. I tillegg blir ordet bruka for å heidre den som gjer mykje av noko.