Hopp til hovedinnhold

Kvelde Bygdekvinnelag

Sveinung kan kverne eget korn

Vi har bakt hvert vårt brød av mel fra Kvelde Mølle

Egenbygd bakerovn med stor kapasitet. Brødene er klare for grisling.

Interesserte tilhørere til Sveinungs mange kunnskaper og opplevelser

Linfiber er barken på strået

Han gjør alt, dyrker, spinner og farger linen

Vi nyter hjemmebakt brød og urtete laget på urter fra hagen

Lagsmøte hos Sveinung Danielsen, Namløsskogen i Sandefjord


Sveinung Danielsen - en tusenkunstner

Et fargerikt besøk i Namløsskogen 15 - en eiendom som ligger høyt oppe i lia på Østerøya i Sandefjord. Her har Sveinung Danielsen holdt til helt fra ungdommen, og beplantet og utviklet eiendommen. 

Det er nesten som å vandre i en botanisk hage. Grønnsaker, bær, urter, blomster, frukt - og lin. Oppover fjellveggen klatrer store humleplanter, og drueklasene henger tunge. I denne hagen vil gjerne rådyra inn og ha seg et festmåltid, så det måtte stenges for inntrengere. Sveinung har murt bakerovnen selv, og han har til og med murt opp to ganger, for å få den høyere og bedre. Der kan han steke mange brød. Vi var ca. 20 besøkende som bakte hvert vårt brød, men det kunne være plass til flere. Han dyrker lin, spinner, farger og vever, og kunne vise fram en rekke flotte løpere som han selv hadde vevd. Tok på seg en selvsydd busserull, og var så fin! 

Vi kunne til sist nyte nybakt brød med brun- eller gulost, god og varm urtete eller hjemmelaget ripssaft. Ikke noe så godt som hjemmebakt, grisla brød!

Både gjennom sitt yrkesliv og som pensjonist har Sveinung Danielsen gjort en betydelig frivillig innsats, spesielt for barn og unge.

Han har delt sin kunnskap om tidligere tiders levesett særlig med barnehage- og skolebarn. Brødbaking i selvbygd bakerovn, lindyrking og produksjon og utvinning av tjære med gamle metoder er noe av kunnskapen han har delt ved frivillig undervisning for barn og grupper av mennesker fra alle samfunnslag.

Vi takker for et usedvanlig berikende besøk hos en usedvanlig initiativrik, arbeidsom, kreativ og dyktig mann - fortsatt i sin beste alder!