En aktiv høst
Vi har hatt uvanlig mange aktiviteter i høst, og dette summerer opp en del av det som skjedde på senhøsten. Aktivitetene fram til og med Brød & Cirkus er beskrevet i egne artikler.
Årsmøtet er selvsagt en viktig begivenhet i en organisasjon. Vi avholdt høstens på Folvell Gård 10. oktober. Det var vanlige årsmøtesaker med godkjenning av årsberetning og regnskap, valg og arbeidsplan for det kommende arbeidsåret. Hvem som ble valgt til styret kan studeres under «Om oss». Elin Jødahl Skovseth gikk ut av styret etter fire år, og Bente Saghaugen kom inn som ny. De øvrige styremedlemmene og 1. varamedlem fortsatte, men noen har byttet oppgaver siden i fjor. Under behandlingen av kontingenten ble det bestemt å fortsette med 15 kroner i lokallagskontingent. Det var 24 medlemmer til stede, og det var drøyt halvparten av registrerte medlemmer på det tidspunktet.
Etter at selve årsmøtet var ferdig, fortsatte vi med servering, visning av bilder fra aktiviteter i året som hadde gått, og vi hadde åresalg.
Omvisning i Nes svømmehall fikk vi 9. november. Det var daglig leder, Teis Lund Gregersen, som viste oss alt som var å se. I tillegg til de fire bassengene så vi en spesialutstyrt handicap-garderobe, lager og renseanlegg i kjelleren, og naturligvis kaféen. Før vi startet runden fortalte han litt generelt om seg selv og anlegget. Han var så å si oppvokst i svømmehall i Danmark der foreldrene jobbet. Selv hadde han begynt i ung alder med kiosksalg og senere gjort alle forskjellige oppgaver som trengs i en svømmehall i tillegg til at han var aktiv svømmer. Jobben i Nes har han hatt et års tid. Nes svømmehall ble overlevert fra entreprenør i sommer, og det hadde vært veldig godt besøk etter åpningen i august. Vi var 16 personer som fikk høre at Nes svømmehall hadde scoret best på renhold i en publikumsundersøkelse utført av 22 av landets største svømmehaller. Totalt sett kom vår hall på en flott tredjeplass.
Etter omvisningen valgte fem personer å bade, mens resten konsentrerte seg om praten og kaféen. De badende koste seg veldig og svømte rundt med smil om munnen. Flere prøvde også vannsklia, og Laila (75) hadde best tid. Det hadde også vært trivelig å drikke kaffe etter det ryktene sier.
Årets julemøte ble holdt 13. desember på Folvell Gård. Medlemmene hadde blitt oppfordret til å ta med en matrett, en kake eller en gevinst, og på denne måten slapp vi å ta inngangspenger, og vi fikk et rikholdig og variert matbord. Vi kunne velge tradisjonell julemat, fisk eller salat. Til kaffen var det karamellpudding og kake i tillegg til alle småkakene som var igjen fra kurset 21. november. Vi sang noen julesanger og hadde quiz i tillegg til åresalg og masse hyggelig prat. Randi Brøtherfallet ble overrakt Norges Bygdekvinnelags hustavle for sin mangeårige innsats i laget. Elin hadde gårdsbutikken åpen, så vi fikk også anledning til å komplettere julegavehandelen. Noen kjøpte nok også noen godbiter til egen husholdning. Vi var 22 damer som hadde en koselig kveld, og en av damene valgte å melde seg inn i laget denne kvelden.
Kurs:
31. oktober startet vi opp kurs i tradisjonsmat, også det på Folvell gård. Det var Ane Aanerud Grøndahl og Elin Jødahl Skovseth som viste hvordan en lagde til rettene som folket kunne stemme over i valget av tradisjonsmatskatt i Nes. Det ble vist flesk og duppe, som var publikums favoritt i dette valget, gris-i-kål, klotmjølk og saftsuppe med byggryn. De viste også forskjellige stuinger og rotmos som kan være passende tilbehør til flesket. Det var meningen av kurset skulle startet 17. oktober, men det måtte flyttes fordi sentrale personer plutselig ble opptatt annet sted. Med hva ser du her.
Neste kurskveld, 21. november, var det småkaker på programmet. Dette var ikke i kjernekompetansen til de to kursholderne, så de hadde engasjert fem av de andre medlemmene til å vise noen av sine spesialiteter. Anne Marie Nygård viste smultringer og fattigmann, Else Westby hadde brune pinner og serinakaker, Liv Grue viste kunsten å lage berlinerkranser, Inger Døhlen kjevlet tynne sirupssnipper og Eva Øvren laget krumkaker og kokosmakroner. Vi hadde altså laget åtte slag småkaker på en kveld, og til slutt var det selvsagt smaksprøver.
Det var mange deltakere, både medlemmer og andre, og det var ikke riktig de samme begge kveldene, men det er ikke så nøye ettersom temaene ikke er avhengig av hverandre. De to siste kurskveldene blir 16. og 30. januar.
Det andre kurset som har startet i høst er toving, altså noe helt annet. Her er det Sissel Bærøy som har vært dyktig og engasjert instruktør med Bente Saghaugen som hjelper. Kurset har gått på skolekjøkkenet på Framtun 16. november og 7. desember. Det er laget nisser med hatten ned på nesa og forskjellige slags kort. Det var nokså forskjellige deltakere de to kveldene, derfor ble det repetisjon av nissene andre kvelden. Så langt har det vært åtte deltakere i tillegg til instruktørene. Siste kveld skal det lages skjerf. Det er mulig det også blir en fjerde kveld.
Lesesirkelen har kommet i gang med å velge bøker for vinteren. De har omtrent et møte i måneden.
Medlemmene har deltatt på mange andre aktiviteter også. Tre av de yngre har vært dommere på «innetevlinger» i BU, vi har servert kirkekaffe i to kirker og pyntet med grønnsaker i forbindelse med høsttakkefest. Seks damer tilberedte og serverte grønnsaksuppe ved Auli senter i forbindelse med verdens matvaredag. Vi delte også ut 60 poser med grønnsaker og oppskrift. Vi har også vært på sonestyremøte på Eidsvoll, servert suppe og vært på evalueringsmøte på Fjellfoten skole, deltatt på jubileum i Blaker og servert julegrøt på Framtun. Det har altså vært en allsidig høst.