Hopp til hovedinnhold
Gro Wiktorin har pyntet Bjørke gartneri til jul. Foto: Geir Teigøyen.

Gro Wiktorin har pyntet Bjørke gartneri til jul. Foto: Geir Teigøyen.

I slutten av denne artikkelen viser Gro Wiktorin hvordan hun binder de vakreste julekransene. Foto: Privat.

I slutten av denne artikkelen viser Gro Wiktorin hvordan hun binder de vakreste julekransene. Foto: Privat.

Gro Wiktorin skaper opplevelsesgartneri

Kjærligheten førte blomsterdekoratørmester Gro Wiktorin (48) til Kvam i Gudbrandsdalen. Der driver hun og mannen det som skal bli et opplevelsesgartneri. PS! I slutten av artikkelen viser Gro hvordan du kan binde julekranser.

Tekst: Geir Teigøyen

I 2011 var holmestrand-jenta Gro Wiktorin og gudbrandsdølen Harald Bjørke elever ved Interflora-skolen i Oslo. Det oppstod søt musikk mellom blomsterdekoratørmester Gro og anleggsgartner Harald. På den tida var Gro innehaver av blomsterbutikken Rosetten i hjembyen, og Harald drev Bjørke gartneri i Kvam, sammen med faren sin. I 2012 flyttet Gro til Kvam og kastet seg med i gartneridrifta.

Inviterte Finn Schjøll 

Før vi får høre mer om gartneridrifta, deler Gro historien om hvordan hun feiret ettårsjubileet som butikkeier. Den sier mye om hennes kreativitet og pågangsmot.

– Jeg tenkte jeg måtte takke hele byen på en artig måte, så jeg ringte Finn Schjøll som jeg bare kjente fra TV-skjermen. Honoraret han forlangte var helt hinsides i forhold til det ei fattiglus som meg kunne betale, og da han hørte at showet skulle være om ti dager, lo han og fortalte at de fleste bestillingene han fikk var ett og to år fram i tid. «Men du høres så gal ut at jeg kommer», sa TV-kjendisen. Slik begynte vennskapet vårt. Finn er som han framstår på TV – omsorgsfull og fin, smiler Gro.

Haralds besteforeldre startet Bjørke gartneri i 1976.

– Da jeg flyttet hit bar hagesenteret preg av at to menn hadde drevet det. Ikke noen pynteting. Harald og jeg har fått lov til å gjøre det vi ville. Med få midler har vi videreutviklet butikken og bygd et helårsåpent hagesenter med ei rikholdig gave- og interiøravdeling. Vi liker å være utradisjonelle, og det liker kundene, forteller Gro.

I januar i år overtok den nye generasjonen bygningsmassen. Et aksjeselskap der svigerforeldrene har 51 prosent av aksjene og Gro og Harald resten, står for drifta. Gro styrer butikken og binderiet, mens de to karene tar seg av utearbeidet og produksjonen. Gartneriet omsetter for omkring åtte millioner kroner i året. Det er tre faste arbeidsplasser her. I sommersesongen har de opptil 13 ansatte.

– Det er sommersesongen og sommerblomstene vi overlever på. Vi produserer mesteparten av sommerblomstene sjøl, 13 000 stemorsblomster og fioler i året, i tillegg til 100 forskjellige rosesorter, stauder, busker og trær.

Ingenting spares når Gro pynter Bjørke gartneri til jul. Foto: Geir Teigøyen.

 

Går nye stier

Gro og Harald vil etablere det de mener blir landets første opplevelsesgartneri. Helst nye opplevelser hvert år.

– En drøm vi har hatt lenge. Vi må utvikle gartneriet. Hvis vi skal ha arbeidsplassen vår i Kvam, må vi skille oss ut. Folk må ha opplevelser, og vi har masse ideer. Opplevelsesstien på rundt 600 meter er påbegynt. En sti som skal gi inspirasjon, gjerne til at familier kan komme hit for å se morsomme, enkle tiltak de kan sette i gang med sjøl. Takrenner med jordbær, tønner med grønnsaker, frukt og planter av ulike slag. Hønene er på plass, og etter hvert kommer det ullgris også. Vi tenker opplevelser i form av aktiviteter, også for barn. Mottoet vårt er «Tilbake til røttene». Målet er å øke besøkstallene og skape arbeidsplasser, sier Gro.

Det er ei spennende historie i veggene på gården. Raudstuggu, det gamle bolighuset, er allerede blitt et aldri så lite museum. Og den gamle låven, som i dag er lagerplass, ønsker samboerparet å bygge om, slik at den kan bli en plass for kunst, markeder og ulike arrangementer.

– Jeg er opptatt av gjenbruk, smiler Gro.

Mer miljøvennlig                              

Gro og familien på Bjørke gartneri ønsker å etablere gartneriet som Norges mest energieffektive.

– Vi jobber med å bli Fyrtårn-sertifisert, og er allerede langt framme i lav bruk av sprøytemidler og kjemikalier. Vi har lagt om til flisfyring. Ønsker også å resirkulere vannet vi bruker ute. Vi ønsker å kartlegge hvordan vi kan redusere utslipp og energiforbruk ytterligere, forteller Gro.

Hun legger til at de nylig har tatt i bruk et dyrkingssystem som gjør at plantene blir bedre og mindre avhengige av sol, lys og varme.

– I så fall vil vi få ned fraktutgifter vi har ved å kjøpe planter fra for eksempel Nederland, og vi slipper å foreholde oss til euroen. Hvis dette fungerer, vil det øke lønnsomheten.

Ny veitrasé er utfordrende

Kvam ligger midtveis mellom Oslo og Trondheim, men da E6 ble lagt utenom sentrum for tre år siden, fikk bygda på rundt tusen innbyggere nye utfordringer.

– Gartneriet ligger noen hundre meter fra Gudbrandsdalsvegen. Vegvesenet nekter oss å sette opp skilt der. Dermed må vi vise oss fram på andre måter. En annen utfordring er konkurransene fra matvarebutikkene, som selger nær sagt alt – blant annet blomster. Det synes jeg er trist og irriterende. De er ikke avhengig av de kronene, og ødelegger til en viss grad markedet, sier Gro, som vanligvis ikke er trist og irritert.

Hvordan vil du beskrive deg sjøl?

– Jeg er vel ei «Ruske-Sara» som liker å styre og ordne. Er glad i folk og å prate, og liker ikke å sitte stille. Folk sier jeg er kreativ og jordnær.

Hvordan har overgangen fra by til landsbygda vært?

– Kvamværene har tatt godt imot meg. De synes nok jeg er litt rar, blant annet i klesveien. Men jeg elsker å være annerledes og byr på meg sjøl. Det er koselig, trygt og godt å bo i Kvam. Bygda er kjent for stor dugnadsinnsats Jeg vil bygdas beste, og har engasjert meg i Kvam markedsforening og prosjektet Gudbrandsdalsvegen, der 26 bedrifter jobber for å oppveie for den handelen og aktiviteten som falt bort ved E6-omleggingen.

Gro Wiktorin (t.v.) hadde besøk av venninna Nancy Merete Sørøy fra Holmestrand da hun arrangere baklukesalg i Kvam i september. Foto: Privat.

 

Markedsforeningen lå nede da Gro gjorde sitt inntog i bygda. Nå er hun blant annet primus motor for to årlige bruktmarkeder. I år ble høstmarkedet gjort om til baklukesalg, grunnet koronaen, der 28 utstillere solgte varer fra bilene sine.

– Nå gleder jeg meg til førjulstida. Det er stor stas med julemarkedet på Bjørke. Vi har stands ute og inne, og hvem som helst kan selge produktene sine. Raudstuggu er pyntet, og folk kommer for å få seg en god prat – og nyte eplegløgg og pepperkaker. Superkoselig! Avslutter ei blid og entusiastisk Gro Wiktorin.

Gro har her startet med et halmunderlag to forskjellig grønt, eine og barlind, og vikletråd.

 

Gro klipper opp det grønne i små biter og surrer det på halmunderlaget, så det blir tett og fint.

 

Gro er ferdig med det grønne og kan velge pynt.

 

Gro stifter opp kongler og kuler og stikker inn vakker pynt.

 

Her er noen utgaver av Gro Wiktorins vakre julekranser: