Insprerende hagestell med Tina Berger
Tina fra Bælgodt er et oppkomme av morsomme ideer til lettvindt hagestell. Med sine elleville ideer og sprudlende humør må man bare bli glad i denne jenta!
9. mai hadde vi besøk av Tina Berger. Tina startet med å fortelle om sin bakgrunn. Hun bor i Spydeberg og flyttet dit sammen med mannen sin fordi de ønsket å bo på landet. opprinnelig er hun svensk. Tina Berger er utdannet gartner og har forskjellig praksis innen yrket. I 2018 startet hun butikken Bælgodt i Spydeberg hvor hun først og fremst skulle selge lokalprodusert mat, først på det lille torget ve Tebsenteret, så fikk hun et lite krypinn inne på Tebosenteret, og nå har hun overtatt et større butikklokale i første etasje på Tebosenteret. tina er en opplevelse i seg selv, man blir glad av å gå inn i butikken hennes, og du trenger slett ikke ahndle så mye.
Hennes hjertesak er at hagestell skal ikke være så vanskelig, her er Tinas "bud":
1. Ikke still så høye krav.
2. Gled deg over det lille.
3. Ikke hør på alle andre.
4. Del erfaringer og planter med andre.
5. Kos deg underveis.
Hun hadde en rekke tips til hva som var lurt. for det første, la plantene tørke opp inninmellom. Tips til nybegynnere, ikke kjøp dyrt utstyr, gjenbruk og gammelt fungerer fint. Prøv deg frem, det værste som kan skje er bare at plantene dør. Hun hadde med seg forskjellige planter for å vise frem hvor enkelt det kan gjøres.
For å få noe grønt å putte i salaten på våren, kan man så grønne erter (helt vanlige tørka, grønne erter) på et eggekartongbrett, det blir fine planter på 2-3 uker. Ta stiklinger av pelargoniaer på våren, det er enkelt å få rot hvis man setter i vann. Tomatplanter kan man også bare plante et sideskudd så har man ny plante.
i hagen bør det være noe kratt og ville vekster, bier og andre insekter vil like det.
Sett poteter! Poteter er enkelt å dyrke. Det blir bra hver gang! Men bruk sykdomsfrie og godkjente settetpoteter for å ikke spre sykdommer.Og hun forklarte hvordan man kan få til en potetrand bare med å legge litt jord oppå plenen og dekke til med hageavfall og evt halm. Det samme kan man gjøre med å dyrke i pallekarm på plenen og fylle kompostjord oppi.
Det er lurt å ikke ha åpen jord rundt plantene. Dekk til med alt organisk "ræl" Det minsker uttørking og demper ugresset. Som jorddekke brukes halvparten grønt planteavfall, og halvparten gult/brunt (eks halm) Dersom man stadig fyller på med nytt så omdannes det til jord og næring for plantene.
Det ble mye latter innimellom Tinas tips, og etterpå hadde folk mange spørsmål å komme med.
Det var selvfølgelig kaffe og noe attåt og utlodning. Gevinstene vi fikk av Tina var de mest populære, det var ertespirer, pelargoniastiklinger og tomatplanter.
Så gikk vi hjem med hodet fult av gode ideer og inspirert til å gyve løs i hagen.