Det skotske bygdekvinnelaget feirer 100 år
Generalsekretær Cesilie Aurbakken hospiterer hos vår skotske søsterorganisasjon. Cesilie forteller at vi har mye til felles.
Det er nøyaktig 100 år siden Catherine Blair (1872-1946) stiftet The Scottish Women`s Institute. Bakgrunnen var ønsket om å samle og styrke bondekvinnene på bygdene i Skottland.
Ville jobbe for likeverd
I motsetning til mennene på den tiden hadde ikke kvinnene samme mulighet til sosialisering og utdannelse som mennene.
Cathrine Blair var selv bondekvinne og opptatt av kvinners rettigheter, demokrati og likeverd mellom kjønn. Hun giftet seg med bonden Thomas Blair i 1894 og fikk fire barn.
Hentet inspirasjon fra Canada
Selve tanken om å organisere og forbedre forholdene for kvinner på landsbygdene startet i Canada i Ontario. Her ble det første Women`s Institute etablert i 1897. Dette var også et initiativ som myndighetene støttet opp under fordi de så hvilken betydning kvinnene spilte i husholdningen, og verdien av å styrke deres kompetanse og interesser.
Bevegelsen spredde seg videre til England og i 1915 ble det The English Women`s Institute etablert. Her tok organisasjonen en særlig rolle under første verdenskrig for å hjelpe til med å dyrke og konservere råvarer for sikre lokalbefolkningen tilgang på mat.
The Scottish Woman`s Institute i dag
The Scottish Women`s Institute har mange likhetstrekk med Norges Bygdekvinnelag. Vi er begge organisert med lokallag, fylkeslag og et sentralstyre, og den historiske bakgrunnen med ønske om å bedre bonde- og bygdekvinnenes kår er sammenlignbar.
I dag deler vi den samme visjonen, To bring women together/møteplass for aktive kvinner, og vi har mange av de samme målene, for eksempel å skape livskraftige lokalsamfunn.
Gjennom mitt besøk i Skottland har jeg deltatt på en rekke ulike arrangementer i regi av lokallag og fylkeslag, og truffet trivelige og aktive bygdekvinner over hele Skottland. Jeg har fått være med på typiske aktiviteter og tevlinger mellom lokallag og fylkeslag som skotsk folkedans, tradisjonelt håndarbeid, curling og blomsterdekorasjoner.
Generalsekretær Cesilie Aurbakken har akkurat presentert Norges Bygdekvinnelag for styret i The Scottish Women’s Institute i Edinburgh. Selv om vi kommer fra forskjellige land, deler vi den samme visjonen og målene for organisasjonene våre. Fra høyre generalsekretær Raymond, styreleder Christine og Anna og Jacques fra kontoret. Foto: Cesilie Aurbakken.
Ønsker å treffe de yngre medlemmene
Som mange andre frivillige organisasjoner opplever The Scottish Woman`s Institute en nedgang i antall medlemmer. Utfordringen er å gjøre organisasjonen attraktiv for yngre kvinner og en større bredde av befolkningen. I 2015 endret organisasjonen navn fra The Scottish Rural Women Institute til The Scottish Women`s Institute. Navnebyttet ble gjort for å vise at organisasjonen skal være en møteplass for kvinner, uavhengig om de kommer fra by eller land, fra den skotske hovedstaden Edinburgh eller sør-skotske landsbyen Kirkcudbright.
Kanskje kommer kongen – eller prinsesse Anne
Akkurat nå er det hektisk aktivitet i organisasjonen og ikke minst i administrasjonen. I forbindelse med 100 års jubileet er det planlagt en stor utstilling i Edinburgh. Her vil The Scottish Women`s Institute fortelle sin historie og vise fram bredden av håndarbeid, kokebøker, oppskrifter og trofeer fra ulike konkurranser. Det vil også bli vist utstillinger over dagliglivet gjennom tidstypiske klær, kjøkken, soverom og mye mer.
Til åpningen av utstillingen 12. april kommer Prinsesse Anne av Storbritannia. I tillegg til å overvære utstillingen, vil prinsessen drikke te med tillitsvalgte og ansatte. Riktig etikette er viktig og her i administrasjonen øves det på hvordan hilse på prinsessen. Ved første gangs hilsen skal hun tiltales «Your Royal Higness», deretter kan man henvende seg til prinsessen ved å si «Madame». I tillegg kommer øving på riktig neiing og bukking, og ikke minst en liten runde på hva man skal ha på seg når prinsessen kommer.
Storbritannias svar på NRK, BBC, jobber nå med en dokumentarfilm om organisasjonens historie. Dokumentaren skal vises på britisk fjernsyn juni 2017.
Tea time in Scotland.
- Ble etablert i 1917 av Catherine Blair (1872-1946) og er en frivillig organisasjon
- Har i dag 16 000 medlemmer, 731 lokallag og 32 fylkeslag over hele Skottland
- Mrs. Christine Hutton er styreleder og Mr. Raymond Pratt er generalsekretær
- Administrasjonen holder til i Edinburgh og har seks ansatte
- The Scottish Women`s Institute og The English Women`s Institute er to selvstendige organisasjoner
- https://www.theswi.org.uk/
- https://www.facebook.com/ScottishWomensInstitutes?fref=ts
- https://www.instagram.com/explore/tags/scottishwomensinstitute/