Hopp til hovedinnhold
Gartner i Det norske hageselskap Marianne Utengen lærer oss hvordan dyrke egne cherrytomater. Foto: Jens Fremming Anderssen

Gartner i Det norske hageselskap Marianne Utengen har lærer oss hvordan dyrke egne cherrytomater. Foto: Jens Fremming Anderssen

Dyrk dine egne cherrytomater

Vil du plukke søte solmodne cherrytomater fra hagen er tiden inne for å så frøa. Men, hva må til for å lykkes som hobbygartner? Vi har fått svar fra Marianne Utengen, som er gartner i Det norske hageselskap.

- Det fins et utall sorter tomatplantet å velge blant, her er det bare å velge og vrake sier Marianne Utengen, som er gartner i Det norske hageselskap.

I følge Utengen er det lurt å velge cherry, som gir små frukter. De blir modne fortløpende og kan spises etterhvert. I motsetning til for eksempel bifftomat som gir få, men store frukter som bruker lang tid på å modne.  

 Så frøene i mars
- Nå i mars er fint å så tomater. Så lenge vi ikke har tilleggslys å tilby er det viktig å ikke begynne for tidlig, sier Utengen.  

Fra badegulv til vinduskarm
I følge Utengen kan såpottene fra en sår til det spirer gjerne stå mørkt på et varmt badegulv med en temperatur på 21–25 grader. Når frøbladene viser seg må de få masse lys, men vær obs, temperaturen skal være ganske lav‚ 15–18 grader er passelig. Dette for at plantene ikke skal bli lange og slengete. I starten kan derfor en vinduskarm bli i varmeste laget. Når plantene er blitt større og det er mer lys ute, kan de få plass i vinduskarmen.

Tilvenning til utelivet
I følge Utengen må ikke utplanting gjøres for tidlig, akkurat når vil variere med hvor du bor i landet, og plantene må få mulighet til å venne seg til utelivet er Utengens råd.

- Vi kaller det at plantene herdes. Det betyr i praksis å bære plantene ut om dagen og inn om kvelden i et par ukers tid, sier Utengen.

Unngå vind og sol i starten.Tomater ute må dyrkes på den luneste og mest solrike plassen du har. Hvis du har plass, vil et lite telt av klar byggeplast fungere som veksthus og gi betydelig mer avling fra bare én plante.

 Så i næringsfattig såjord
- Så frøene i næringsfattig såjord, slik ferdigjord kjøper du i hagesenteret. Ha maks to frø i hver såpotte. Dersom begge spirer, fjerner du den svakeste frøplanten. Ett frø gir én plante, sier Utengen.

Etterhvert som planten vokser, bytt gradvis til større potte med mer jord. Hvor stor potte vi ender opp med avhenger av sort. Kraftigvoksende tomater kan bli halvannen meter høye og bør ha potte på størrelse med en vaskebøtte, mens en voksen cherrytomatplante kan klare seg med halve jordmengden.

- Husk alltid at det vi dyrker i må ha dreneringshull der overskuddsvann kan renne ut, sier Utengen. 

Få planten til å trives
Jevnlig vann og næring må til for at plantene skal trives. På en solrik dag betyr det vann hver dag og gjødsel en gang i uken.

- Husk at liten potte med lite jord krever oftere vanning, sier Utengen.

I følge Utengen vil raftigvoksende sorter trenge oppbinding og enkelte sorter må pinseres. Det betyr at man må fjerne skuddene som kommer mellom stammen og bladene, for å unngå at planten danner svake sideskudd som gir lite tomater. 

Start gjerne med halvfabrikatede planter fra hagesenteret
- Alle vil jo dyrke tomater, men som du ser er det litt som må til for at man skal lykkes. Det er ingen skam å starte med ferdige eller halvfabrikata planter fra hagesenteret! Det er ikke så mange sorter å velge mellom, men man har større sjanse for å få tomater, avslutter Utengen.

Her på hageselskapets nettside kan du lese mer om hageliv!

* I mars kan du også så..
I mars kan man også så fløyelsblomst, lobelia, prydtobakk og knollselleri for å nevne noen få.

Utengens råd er: Når du kjøper frø, sjekk alltid på baksiden av pakka.
Noen frø må sås i januar, noen i februar, mars og april. I tillegg til de mange som kan sås direkte på vokseplassen når jorda er blitt litt varm. Dette gjelder for eksempel de fleste rotgrønnsakene våre, i tillegg til salat, bønner og mange blomster.