Hopp til hovedinnhold

Svinndal Bygdekvinnelag

Vår leder Jorun

Yammymammy

Jorun og Victoria Simone

Tre flinke unge damer

Roger Severin Bruland

Håndsprit og håndkrem i krisetider

Et blikk sier mye

Fikk jaggu et bilde også

Bothild Å. Nordsletten

Det gule er dyrket mark.....

Gilberdal

Gutta i fine forklær

#strikkung40 strikkekonkurranse

Hillevåg

Øyvind Myhr fra Hillevåg

Takkebakst

En flink lærer

Helle får noen råd

Ellen i fin driv

Morro må man ha

Vennskap knyttes

Årets Lokallag

Østfoldbenken

Samtale mellom Sosan og Audun

Audun Husby fra Utviklings Fondet

Her bidrar vi

Organisasjons medarbeiderne våre

En dronning

Inspirasjons helg i Stavanger

En inspirerende reise

Ja da var endelig helgen her som jeg har gledet med så til. Jeg skal møte andre ivrige bygdekvinner fra hele vårt langstrakte land. Tenk for en fryd!!!

På formiddagen fredag 10.september startet turen herfra Veslestua i Svnndal til Gardermoen med den beste sjåføren, kjæresten min.

Allerede på flyplassen møtte jeg første bygdekvinne, nemlig vår dyktige redaktør for  bladet vårt  Bygdekvinner, Helle. Alltid en glede å snakke med og være sammen med henne. Denne helgen startet bra!

Vel fremme på hotellet møttes jeg av en lang kø av likesinnede, for innsjekking til helgens rom. Her gikk praten lett og selv om jeg reiste alene fra vårt lag føltes allerede en god tilhørighet. Rommet og hotellet var helt upåklagelig og tanken var; dette måtte bare bli en topp helg 💃

Etter registrering gikk startskuddet og vår leder Jorun Henriksen ønsket oss alle ❤️lig velkommen. NÅ var vi igang 🙏

Med en god latter, men med en undertone av et alvorlig og viktig tema, tok journalist, influenser, forfatter og komiker Veronica Simone Fjeld - Yammymammy oss gjennom for å forstå at vi er gode nok akkurat som vi er og viktigheten at vi damer sier ifra i samfunnsdebatten. Hun har bl.a. medvirket til at skjønnhetsindustrien har fått store bøter for feilaktig og ulovlig markedsføring 👌 Læren ut av hennes innspill er; trå utenfor komfortsona, drit deg ut. Alt er glemt i morra, for da er det andre som er i fokus!

Under trampeklapp forlot Veronica senen og 3 nydelige unge musikalske talenter fra Rogaland g oss en nydelig konsert med et knippe nydelige låter som gjorde godt i sjelen. Anne Lydia Taranger, Sunniva Ravnås og Elisa Kramer er jeg sikker på at vi ser mer til i fremtiden, bare å legge disse navna på minnet 🎶🎶🎶Med disse vakre toner var det klart for å nyte en bedre middag, men den noe diffus dessert. Dere kan selv tenke dere summen av over 200 fornøyde damer der praten gikk lett og nye bekjentskaper ble stiftet. Det var het nydelig 😊

Lørdagen kom og jeg var klar for en ny dag. Tidlig oppe for å nyte en deilig frokost. Satt lenge ved bordet for jeg traff jo så mange spennende kvinner fra både fjernt å nær. En ting er sikkert, man kan ikke være alene sammens med en slik inkluderende og fin gjeng.

Så var vi igang igjen med "God morgen" fra vår Generalsekretær Cecilie Aurbakken. Hun ga senen videre til en vi alle kjenner gjennom tv-ruta; NRK korrespondenten som gir en stemme i krig og pandemi rundt omkring i Europa. Roger Severin Bruland tok oss gjennom hans hverdag som består av forferdelige møter, men også lyspunkter i en skrudd verden. Vi fikk innblikk i krigen i Ukraina og Covid pandemien. Et sterk foredrag fra innsiden, der tårer og latter ga oss et unikt innblikk i Roger Severins tøffe jobb for å gi oss sannhetsbilder fra  Europa. Er bare til å ta av seg hatten for denne karen. Det var godt med en liten pause etter et så sterkt møte.

Formiddagen raste frem med en veldig interessant, men noe skummelt innlegg fra redaktøren i avisa Bondevennen Bothild Å. Nordsletten. Statsviter, jordverner, tidligere humlerøkter og diplomat bl.a. i Ukraina.. Hun gå oss et virkelighetsbilde av hvordan det står til bl.a. med dyrkningsmarker her i Norge. Tenk at kun 3% av Norge er dyrka mark. Vi trenger ihvertfall 40% for at vi skal være mest mulig selvberga. En tankevekker som vi MÅ ta inn over oss. Hva skal vi gi vider til våre barn og barnebarn? Skal vi gi de en styrket eller et svakere arv? Det er noe vi alle må ta inn over oss. En annen tankevekker er at vi kaster 1/3 av maten.

Tenk at det ikke fins eneste plan på hvordan vi i framtiden skal løse at vi har bygd ned 170.000 fotballbaner med matjord. Jeg blir litt målløs...

Etter to tøffe innlegg var det igjen godt å la nydelige toner fra gruppen Gilberdal senke skuldrene våre før vi skulle innta en samkfull lunch.

Norges Bygdekvinnelag introduserte strikkekonkurrunasen #strikkung40. Så her kan både unge og gamle melde seg på. Det er 3 kategorier det konkurreres i

  • Bygdekvinnegenseren
  • Bygdekvinnelua
  • Åpen Klasse

Ønsket er mange fra ulike bidrag med ny design, der både lokallag og privatpersoner. Det skal kun brukes Norsk garn. Bidragene må være sendt inn innen 15.mars 2024. Spennende for den som har en kreativ spire i seg. kanskje noen hjemme i Våler vil henge seg på? 

Jeg er ingen strikker. Bruker å si at det har hoppet over en generasjon 😊 Men med et foredrag fra Øyvind Myhr, som er daglig leder i Hillevåg Ullvarefabrikk, var det nesten så jeg sprang å kjøpte meg strikkepinner. Tenk at 4 generasjoner har drevet en fabrikk som har laget garn med ull fra norske sauebønder. Den gamleste maskinen, en karemaskin, som ennå er i daglig drift er fra slutten av 1800 tallet. Ennå er Øyvinds far som var 90 år i september daglig på jobb. Det sier mye om felleskapet i fabrikken. Vi fikk også en innføring av de forskjellige saue typene og hvilket ull som egner seg å lage garn med. Men også her er det en dyster undertone da flere og flere satser på sauetyper som ikke gir så god ull, og bønder med produktiv ull legger ned. Kanskje må vi i framtiden importere ull...det er jo ikke like bærekraftig. Jeg håper at flere bøndene satser på Norsk Kvit Sau og Pelssau som gir en flott ull og garne til alle strikkegale. Kanskje strikkeorganisasjoner må slå et slag for det?

Etter et fint foredra fra bygdekvinner som var på tur til Guatumala var det klart for noen timer der vi selv kunne bestemme innhold. Det var alt fra bastue, hermetikkmuseum, prosjektarbeid, strikkekafe, fritid ellet takkebakst. Ja dere kan jo gjette hva jeg valgte...joda takkebakst ble det på meg 😊👌

Koselig å komme damene i Sola og Sandnes Bygdekvinnelag som hadde preppa både flatbrøddeig og poteter til potetlomper. Kjempemorro å få mange nye tips og gode oppskrifter. Det ble noen meget hyggelige timer med mange bygdekvinner med kjevle og spø, der lattere datt løst. Tusen takk for masse lærdom!

Så var det hjem å preppe seg selv for festmiddag. Koselige runde bord der vi kunne skarvle ende mer og nyte en riktig så god middag. Her var jeg også forundret over desserten... den var enda en diffus opplevelse. Rart synes jeg da alt andre var så bra. Men det betydde jo ikke noe heller. kaffen var smellgo ❤️

Under middagen ble Årets Lokallag kåret. Det var med mange gode ord og tilbakemeldinger som vår leder leste opp fra jurien. Den heldige og vel fortjente vinneren var Krågstad Bygdekvinnelag 🥳🥳🥳🥳🥳 De fikk 20.000 kr til laget. Gratulerer damer 💃

Søndagen rant, og som første kvinne i frokostsalen var jeg klar for siste dag. Snart var frokostsalen full av mange hyggelige damer, som jeg har vært så heldig å blitt kjent med. Noen mer enn andre. Tiden strakk jo ikke helt til å snakke med over 200 flotte damer.

Så var det siste innspurt. Audun Husby som er programkoordinator i Utviklingsfondet gå ogg en innføring av forholdene i Guatemala. han var også med de 11 bygdekvinnene som hadde vørt på turen ned dit. Vi er med å støtter organinasjonen Ammid som jobber for urfolket i høylandet. Vi fikk se viktigheten med mais, noe de bruker til frokost, lunch og middag. Dette gir mange underernæring slik at matsikkerhet er en viktig del av arbeidet. Kvinnene i Guatemale blir veldig undertrykt og menn ønsker at de holder seg hjemme og passer hus og bar. De er som i fengsel, det er mye vold og alkolisme. Mennene ønsker seg bare guttebarn, så fødes det en jente er det en stor skuffelse. De får lite utdanning. jenter får ikke så lett lære spanskt, som kan være veien ut av elendigheten. Det gir også menn en veldig sosial kontroll. Ammid har bl.a. har startet  et selvtillistkurs for kvinner som ønsker å kjempe for sine rettigheter der de bl.a. lærer å annmelde vold i nære relasjoner. Kvinnene blir 3xundertrykte; de er urfolk, kvinner og fattige. Det bidraget vi bygdekvinner gir betyr mye for disse kvinnene ❤️ Vi skal være takknemlig for at de fleste av oss har det godt her i Norge.

Neste på programmet var besøk av Ystepikene, men selve ystemoren Siri Rassmussen Lea. Hun fortalte om sin historie fra en liten tanke, til at hun i dag er leder for en bedrift hjemme på gården på Jæren. Gården som hun og bonde mannen Ola driver, er en familiegård fra Ola. Den har blitt drevet i 100 år. Der lages mange smakfulle oster med inspirasjon fra naturen rundt gården både fra jord og hav. Spennende smaksprøver fikk vi servert i pausen. Og det blir nok en tur til Meny for å kjøpe noen gode oster til jul.

Siste tema på årets Inspirasjonsseminaret fikk vi at Ragnhild Antonie Finden, med tema; Dronning i eget liv. Hun er bosatt på familiegården i Stange kommune. Hun brenner for å hjelpe andre kvinner til å finne sine strategier for å være dronning i eget liv. Hun sa mange fine og lærerike ord som; Du skal holde ut med deg selv hele livet. Da er det lurt å sørge for at det blir et godt forhold" 

Med dette var det slutt på en uforglemmelig helg der mange fine menneskemøter har gjort mitt liv rikere. 🌸 Jeg har fått venner rundt om i Norge, som skal bli hyggelig å treffe igjen. Mange fine innspill og råd på alle de 1000 spørsmålene jeg har stilt til andre lag om deres virke.

Vi var flere kjente som tok bussen til Sola flyplass, skravla gikk. Turen over til Oslo gikk strålende. Tror jeg duppa av litt etter alle inntrykka fra helga. Heldig var jeg igjen da kjæresten min sto klar på Gardermoen slik at jeg kom meg trygt hjem til Veslestua igjen 🏡

Tusen takk for at jeg fikk denne opplevelsen. 🙏 Håper at det ved neste inspirasjonsseminar er flere fra mitt lag som blir med.

Dette anbefales på det sterkeste💃💃💃💃