Solveig Bergslid gir ut diktsamlingen «Hæm». Foto: Helle Cecilie Berger.

Bygdekvinnelaget gir ut Solveigs diktsamling

NY VIDEO: Diktene til Solveig Bergslid fenger Meisingset Bygdekvinnelag så sterkt at de nå gir dem ut i bokform.

 

SE VIDEOINTERVJU MED SOLVEIG BERGSLID

Båndene til bygdekvinnelaget er sterke for Solveig Bergslid. Da lokallaget holdt på å dø ut på Meisingset, var det bestemoren Anne Oddrun Bergslid som vekket det til live igjen. Forholdet til bestemoren var alltid nært. Solveig husker godt hvor flink bestemoren var til å formidle gjennom taler og dikt, blant annet i tilstelninger i bondekvinnelaget. Fortellergleden og det å skape sterke historier, som gjerne utløses i en overraskende og morsom slutt, kan godt Solveig ha arvet fra bestemoren. 

– Jeg har alltid vært fascinert av det bestemor skrev og fortalte. Og at hun var aktiv i det som i dag kalles bygdekvinnelaget, gjør det ekstra artig at akkurat de gir ut diktsamlingen min. Det er kjekt med støtte hjemmefra. Det gir en følelse av å få fra bygda og gi noe tilbake, sier hun. 

SKAPT I MOTVIND

Livet kan være lunefullt og gi oss noen kilevinker i blant. I fjor møtte Solveig den berømte veggen. På veien tilbake ble skrivetrangen utløst. Dikt etter dikt ble fanget på papiret, ofte etter tankefulle turer ute i Trondheimsmarka. Hvor godt naturen gjorde for den slitne kroppen, beskriver Solveig i diktet «Øyeblikket»:

Noen av trærne rister litt på skuldrene sine, og slipper blader ned på bakken for en siste hvile. Jeg rister på skuldrene mine jeg også, og kjenner at hver celle faller til ro.

I forordet til diktsamlingen «Hæm» skriver Solveig at utgivelsen av boka er en personlig seier. Utfordringer er blitt overvunnet og har gitt grobunn for nyttig visdom. Nå skal hun tørre å ta plass i verden.

INVITERER BYGDEFOLKET TIL BOKSLIPP

I forkant av utgivelsen er Solveig spent på mottakelsen fra bygdefolket. Lokalpublikumet er viktig. Det er dem hun relaterer seg mest til og som forstår best hva hun skriver om. Det hadde ikke vært noe stas om bygdefolket hadde slaktet boka hennes. Men Solveig er tøff og inviterer hele gjengen til boklansering på Meisingset grendahus 19. november. 

Med boka «Hæm» har en ny og tryggere versjon av Solveig trådd fram. Samme hva kritikerne skulle komme til å si om diktene hennes, er hun sikker på at hun vil takle det - så lenge hun føler at hun står for det hun har skrevet.

Du kan lese intervju med Solveig Bergslid i neste utgave av vårt medlemsblad Bygdekvinner. Bygdekvinner kommer i din postkasse rundt 25. november.

Bli medlem