Leders tale på årsmøtet
Leders tale på HBKs årsmøte 2017 i Eidskog
Bygdekvinnelaget er en møteplass for aktive kvinner.
Målsettingen er å ha:
Ha driftige lokallag og tillits valgte
- Være en tøffere forbruksorganisasjon
- Ha gjennomslag som samfunnsaktør
- Kvinne solidaritet uten grenser
Vi har mange aktive lag i Hedmark. VI må bare huske at medlemmene i de enkelte lag er forskjellige og at derfor ikke alle lag har like stor aktivitet. Her er det plass til alle, og det er det som er så flott med Bygdekvinnelaget.
I fjor ble Tylldalen «Årets lokallag». I år er det tre lag som har søkt. Fristen går snart ut, så vi må jobbe raskt etter årsmøtet med å velge ut ett av dem.
Eidskog er et av mange aktive lag i Hedmark. Ikke uten grunn fikk de Eidskog Kommunes kulturpris i fjor. De tok på seg årsmøtet i HBK på strak arm. Mye arbeid står bak dette arrangementet, men jeg har full tro på at dette skal gå bra. Tusen takk til Eidskog!
Vi er i Hans Børlis rike. Dere skal i løpet av dagen få vite litt mer om ham og hans diktning.
Vi har vært flinke til å gå på tur! 13 lokallag har meldt inn 52 turer ifølge NBKs oversikt. Da ligger vi på tredjeplass sammen med Akershus, bare slått av Oppland og Østfold. De lå for øvrig en god del over oss. Det er bare å fortsette å gå på tur! Samtidig er det en god mulighet for verving i forbindelse med turer. 10,6 prosent av innmeldinger i 2016 i NBK skyldes verving gjennom turene.
I 2017 er det Kviner Ut og norske mattradisjoner som er i fokus.
Det er flott å gå tur i all den uberørte naturen vi har her i Norge. Viktig er det også at vi jobber for å bevare den naturen og ikke bygger ned matjorda. 795 mill. mennesker lever under kronisk sult mens vi krangler om hvordan vi regner ut selvforsynings graden. Bevar matjorda, vi har ingen matjord å miste! Og «sundt bondevett» er ikke forbeholdt bønder. Vi kan være med på den kampen selv om vi er tilknyttet jordbruket eller ikke.
For noen år siden ble vi oppfordret til å sende inn tradisjons matretter til NBK. De ble heldigvis ikke borte da den forrige nettsiden ble lagt ned. Nå er vi blitt
oppfordret til å sende inn flere oppskrifter. Vi har sikkert noen flere på lager.
Også i år har vi vært med på Midt i Matfatet. Tusen takk for all hjelp vi fikk med å stå på stand og til å promotere Bygdekvinnelaget. Tusen takk til fylkesstyret for god forberedelse. Det var litt jobb fordi det samtidig tre av oss skulle på organisasjons kurs arrangert av NBK. Kurset var veldig nyttig. Vi fikk mange tips, samtidig som vi innså at det ikke var noe skummelt å være tillitsvalgt. Samtidig gikk Midt i matfatet bra. Vi gikk litt i pluss økonomisk og vi fikk promotert HBK bra.
Den nye nettsiden til NBK er oppe og går. Monica og jeg har vært i Oslo og fått opplæring, noe som trengtes i hvert fall for min del. HBK har i samarbeid med NBK hatt nettsidekurs på tre steder i fylket vårt. Håper dere har fått den informasjonen dere ønsket og at dere får til å legge ut det dere ønsker. Dersom det ikke fungerer, er det bare å ta kontakt. Sammen skal vi få til det meste!
I fjor valgte styret i HBK å gjøre en vri med Gullkornet. Vi hadde erfart at det slett ikke alle som leste bladet. Det kostet dessuten 100 kr, noe som ikke alle var begeistret for. Vi valgte derfor å lage et kombiblad av HBK-Nytt og Gullkornet. Bladet var på 16 sider og alle fikk bladet gratis. Porto ble spart i og med lokallaga måtte dele ut bladet til sine medlemmer. Etter regionmøtene, hvor blant annet nye bladet ble diskutert, satt vi igjen med at det var en positiv forandring. Håper vi kan få en diskusjon her hvorvidt vi skal fortsette med det. Jeg ser at det godt kan utgis to slike blad i året, hver på 8 sider med både stoff fra HBK styret og fra lokallaga.
Dere skal få mer informasjon i løpet av årsmøtet, og håper vi kommer til enighet om hvordan vi vil ha det.
Ledermøtet vårt i november gikk i turgåingens tegn. Vi hadde to foredrag, ett fra padletur i Canada og ett fra Turistforeningen om «Grense sømmen». Det siste var ikke helt etter bestillingen. Vi hadde et ønske om at Turistforeningen snakket om vårt fylke, Hedmark, spesielt. Slik ble det ikke helt. Styret har i etterkant fått tilbakemeldinger om at det hadde vært nok med ett foredrag. Dessuten kunne de vært mer lokale. Dette tar vi notert oss til neste års ledermøte.
Kontakten med lokallaga er viktig. Begge veger. Jeg føler at jeg vet for lite om medlemmene i Hedmark og deres kunnskaper. Vi har alle forskjellig kunnskap, og kan dra nytte av hverandre mye bedre enn vi gjør nå.
Dere i lokallagene ønsker sikkert også mer kontakt med oss i styret og hjelp og støtte til. Det er sikkert mange som har kunnskaper vi kan bruke på for i enkelte saker og for eksempel på ledermøtene. Derfor må vi finne en måte å ha dialog på.
Kanskje styremedlemmene kan ha en liste med lokallag de jevnlig har kontakt med, en slags fadderordning. Gode råd mottas med takk. Kanskje et kombiblad også kunne være en måte å ha kontakt på.
Jeg vil ønske dere et godt årsmøte videre.