Hopp til hovedinnhold

Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag

REDUSER MATSVINNET - ØK MAT BEREDSKAPEN

Uttalelse fra distriktsårsmøte i Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag skal oversendes Matsvinnutvalget

I Norge har vi en selvforsyningsgrad på rundt 45%, noe som betyr at vi i stor grad er avhengige av import for å kunne brødfø befolkningen. I følge FNs matvareprogram står vi foran en krise med global matvare ustabilitet. 

Årsmøtet i Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag mener at den beste mat beredskapen i den urolige tiden vi lever i er å  sikre den løpende norske matproduksjonen. 

I tillegg må alle ha økt oppmerksomhet på matsvinnets betydning i beredskapssammenheng. Innen 2030 er målet å halvere matsvinnet målt i kilo per innbygger i dagligvarehandelen og hos oss forbrukere. I 2021 ble det kastet 84,7 kg mat per innbygger i Norge. For å oppfylle FN’s bærekraftsmål må vi ha 50 % reduksjon av matsvinn innen 2023.. 

En tredel av maten som produseres i verden blir ikke spist, viser anslag fra FN. 

En ny rapport fra Landbruksdirektoratet viser at 46.751 tonn med mat fra det norske jordbruket aldri ble utnyttet i 2021. Det klart største matsvinnet var innenfor grøntsektoren med frukt, bær, grønnsaker og potet. 

Bygdekvinnene mener at en større del av den norske produksjonen av landbruksvarer må bli menneskemat, og alle aktørene i næringskjeden må bidra til å gjøre dette mulig. Regjeringen opprettet i februar 2023 et utvalg som skal utrede tiltak for å halverer matsvinnet. 

Årsmøtet i Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag ønsker en debatt blant oss forbrukere om kvalitetskrav på spesielt frukt og grønnsaker. For hva er rett størrelse og rett form, hva er skjønnhet defekter som fører til at produktet ikke når butikken? Bygdekvinnelaget ønsker at dette også skal vektlegges av matsvinnutvalget og vektlegges i utarbeidelsen av strategier for bedre matberedskap.