Levande bygder er god beredskap!
Fredag 10.januar Totalberedskapsmeldinga, noko vi i Oppland Bygdekvinnelag er særs glade for!
Regjeringa har som mål å mellom anna få eit samfunn som er førebudd på krise og krig.Det er viktig med god beredskap i heile landet. Ein av prioriteringane er å sikre busetting, ha god grunnberedskap og levande lokalsamfunn. Dette treff ei Bygdekvinne rett i hjarte. Og at dei med denne meldinga ynskjer ei betre involvering av næringsliv, og friviljuge i alt beredskaps arbeid, i alle ledd, er jo og noko vi i Bygdekvinnelaget er med på!
Bygdekvinnelaga rundt omkring har i alle år hatt håndboren kunnskap om det å mellom anna lage mat frå botn av. Og fermentering, tørking,hermetisering,sylting og andre måter å bevare maten på har det og vore mange kurs om dei siste åra.
Praktisk matkunnskap er viktig. For å auke sin eigen beredskap er kunnskap om korleis ein i krisesituasjonar kan til dømes oppbevare og tilberede mat viktig. Like viktig er det å ha mat ein kan tilberede viss krisa inntreff. Og krise kan vera så mangt. Flaum og ras har det vore mykje av siste åra, og det er mange som har vore råka. Og det er krig i Europa så ein veit aldri når den kan kome enda nærare oss. Det å ha eit beredskaps lager, ein kjøkkenhage , hauste det ein kan i naturen, og ha kunnskap om det vil gjera oss alle i betre stand til å kunne klare oss i lengre tid.
Ein lokal bonde er det og greit å vera på lag med. Hen kan selgje deg kanskje både mjølk, egg,poteter og kjøtt viss bygda, eller landet, er i krise.
Befolkning og levande bygder, og landbruk i heile landet er viktig. Difor er denne meldinga og viktig med tanke på korleis vi skal bygge landet vårt for framtida.
No har regjeringa vist at den vil satse på heile landet, og no er det opp til oss alle, å handle norsk, og ha eit ynskje om levande norske bygder!
Frå Totalberedskapsmeldinga:
«Boks 6.5 Praktisk matkunnskap For å sikre seg enda bedre er det å øke sin egen kunnskap om hvordan man i krisesituasjoner, som naturkatastrofer eller forsyningsproblemer, kan oppbevare og tilberede mat en viktig ressurs. Regjeringen skal videreføre et beredskapstiltak som tidligere lå på matportalen.no, og som er rettet mot krisesituasjoner med knapphet av matvarer. Tiltaket er ment å skulle gi informasjon som setter befolkningen bedre i stand til å utnytte de matvareressursene som faktisk er tilgjengelige. Også Norges Bygdekvinnelag har utarbeidet en veileder om matberedskap som blant annet ser på:– Lokal matproduksjon – mat fra rett utenfor døren.– Mat når strømmen går. Hva kan vi lage uten kjøleskap og elektrisk ovn?– Mat fra naturen – høsting, sanking og jakt.– Hva gjør vi hvis tilgangen på mat i butikken forandrer seg?– Lage mat med lang holdbarhet – hva vil du ha på lager hjemme?»