«Fredagstaco» med norsk vri
Du treng:
• 1,5 kg svinenakke eller nakkekotelettar av svin
• 1 dl vatn
• 1 ts salt
• 1 ts pepar
• 2 kvastar rosmarin
• 3 kvastar timian
• 150 g salat
Eplekaker (potetlefser, nokre stader kjent som eplekaker):
• 500 g poteter (helst Beate)
• 1 ts salt
• 1 ss smelta smør
• 2 ss mjølk
• 2 dl kveitemjøl
Sylta raudkål:
• ½ raudkål
• 1 dl eddik 7% klar
• 2 dl sukker
• 3 dl vatn
Rjomedressing:
• 3 dl rjome
• 3 ss raspa peparrot
Slik gjer du:
Ha svinenakken i ei eldfast form, og ha 1 dl vatn i forma. Krydre med salt og pepar, og legg i kvastar av rosmarin og timian. Ha det i ein steikepose eller dekk til med steikefolie. Steik på 100 grader i 8 timar.
Lag eplekakene. Kok og avkjøl potetane. Mal dei i ei kjøkenkvern. Ha i mjølk, smør, salt og mjøl. Tilpass mjølmengda så deigen vert god å kjevle ut.
Del deigen i emne på ca. 70 g. Kjevl eller trykk ut deigemna med hendene til ein runding som er ca. 15 cm i diameter og 3-4 mm tjukk.
Steik eplekakene på middels varme utan smør i ei steikepanne eller på takke. Snu kakene når dei har tydelege brune flekkar. Eplekakene er ferdig steikte når dei blæs seg opp. Oppskrifta gjev ca. 8 eplekaker.
Lag sylta raudkål. Skjer raudkålen i tynne strimlar. Bland eddik, sukker og vatn i ein kjele, og kok opp til sukkeret er oppløyst. Ha i raudkålen og kok 3-4 minutt. Ta opp den sylta raudkålen med ei holsleiv og legg han i ein bolle.
Lag rjomedressing. Riv peparrota fint og bland ho godt inn i rjomen.
Del opp salaten. Riv det møre kjøtet i passelege bitar med to gaflar. Ha salat, kjøt, sylta raudkål og rjomedressing i eplekakene, og nyt dei gode, norske smakane!