Hopp til hovedinnhold

Gjør en forskjell på den internasjonale jentedagen!

I dag, 11. oktober, blir FNs internasjonale jentedag markert over hele verden. Dagen skal bidra til å anerkjenne jenters rettigheter og synliggjøre de utfordringene jenter møter. Vil du være med å gjøre en forskjell i forbindelse med den internasjonale jentedagen kan du signere oppropet som Norske Kvinners sanitetsforening har tatt initiativ til.

Tør å bry deg!

Den internasjonale jentedagen skal bidra til å synliggjøre utfordringer unge jenter møter. Psykiske lidelser er en av disse. I går ble verdensdagen for psykisk helse markert. Globalt er depresjoner den største årsaken til sykdom hos unge, og tallene viser at jenter sliter tyngst. Dette kjenner vi igjen også i en norsk kontekst. Så mange som en av fire unge jenter sliter med psykiske helseplager, ifølge Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Grunnlaget legges tidlig

I ungdomsårene formes egen identitet. Det gjør unge ekstra sårbare for å utvikle psykiske lidelser. Studier viser at halvparten av dem som utvikler psykiske problemer får de første symptomene før fylte 24 år. Problemene kan ha svært negative følger for ungdommers utvikling, livskvalitet, selvfølelse og evner til å utvikle sosiale relasjoner. Grunnlaget for en god psykisk helse legges tidlig i livet.

Perfeksjonsjaget

To unge jenter Norges Bygdekvinnelag har snakket med, Silje Lund (17 år) og Martine Onarheim Bråthen (16 år), forteller at det enorme fokuset på kropp, utseende og dyre klær som eksisterer på sosiale medier, i blader og reklame, er noe av det som bidrar til at mange unge jenter sliter med dårlig selvtillit og psykiske helseplager. Jentene er opptatt av at man ikke må trykke hverandre ned, men heller støtte hverandre.

De opplever at mange unge jenter i dag legger et enormt press på seg selv for å få toppkarakterer på skolen, se bra ut, ha de dyreste veskene og en kropp som er tynn og veltrent.

Ungdatas ferske rapport «Hør på meg –Ung» peker på at hele 17 prosent av unge jenter er misfornøyd med egen kropp og 39 prosent av jentene forteller at de ofte er skuffet over seg selv. Andelen gutter som har et negativt selvbilde er på 3 prosent, og har ligget stabilt på dette nivået de seneste årene.

Perfeksjonsjaget blir forsterket ved at unge i stor grad blir eksponert for andres perfekte liv på sosiale medier. Mange unge jenter sammenligner seg med de mest populære bloggerne, og responsen de får på sosiale medier blir dermed en indikator på hvor vellykket man er. Mange unge jenter føler at de ikke mestrer alt de bør mestre, og for noen ender det med spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser.

Signer Sanitetskvinnenes opprop i dag!

Behovet for mer kunnskap og gode behandlingstilbud er stort. En av organisasjonene som jobber mye med dette, er Norske Kvinners Sanitetsforening. Sanitetskvinnene har satt i gang et opprop for merking av retusjert reklame i sosiale medier og kommer med en klar oppfordring til politikerne om å handle nå.

Vil du være med å gjøre en forskjell i forbindelse med den internasjonale jentedagen kan du signere Sanitetskvinnenes opprop her!

Last ned teksten fra Norske Kvinners Sanitetsforening her: