Leder i Høvåg Bygdekvinnelag, Ingjerd Modal ga hjelp og veiledning til barna. Foto: Christian Nørstebø.
Akkarfjord Bygdekvinnelag tilberedte mat av hele dyret. Det vil si en frisk og godt voksen sau.
Her e gjengen som laget til VÅR DAG på Verdens matvaredag. Hilsen Beiarn Bygdekvinnelag
Biri Bygdekvinnelag serverte lunsj til arbeiderne som bygger ny barnehage og barneskole, i tillegg til at de serverte havregrøt og frukt på ungdomsskolen.
Bjerkreim Bygdekvinnelag inviterte hele bygda på middag.
Blaker Bygdekvinnelag serverer mat på Blaker bo- og omsorgssenter.
Poteten var tema da Brandval Bygdekvinnelag inviterte barneskolen til matlagingsdag. Sammen lagde de potetvafler og trollkrem.
Bygdekvinnelaget i Bratsberg ble med på heimkunnskapstimen hos 6. klassingene på Bratsberg skole. Sammen lagde de kjøttkaker og fruktsalat.
Brandbu Bygdekvinnelag snakket om selvberging, matsikkerhet og spise opp maten. De delte også ut brosjyrer de hadde laget selv med tema bærekraft og matsikkerhet.
Bygdekvinnelagene i Ringsaker hadde invitert Hai Hang for å fortelle hvordan det er å være flyktning i Norge. Budskapet fra Hai er at åpenhet for kulturforskjeller og forståelse av disse går begge veier - mellom majoritets- og minoritetsbefolkningen.
Dovre Bygdekvinnelag serverte tradisjonsmat og hadde mannekengoppvisning med klær som ble brukt i fjøset fra gammelt av og fram til i dag.
Eidsbygda Bygdekvinnelag samarbeidet med Joker Eidsbygda om å minske matsvinnet.
Eikefjord Bygdekvinnelag markerte dagen med næringsrik mat med laks på Steinhovden skule.
Eple var temaet da Fyresdal Bygdekvinnelag markerte VÅR DAG.
Gran Bygdekvinnelag delte ut epler og brosjyrer de hadde laget selv om bærekraft og matsikkerhet.
Vaflar med ny vri sto på menyen da Gossen Bygdekvinnelag stelte i stand til ungdomsdisco.
Grimstad Bygdekvinnelag hadde høstmarked på Reddal ressursgård med fokus på lokal matproduksjon og hvor vi er i den store verden.
Hol Bygdekvinnelag serverte formiddagsmat til alle på barneskulen i Hol og barnehagebarn.
KvinnerUT-gruppa i Holla Bygdekvinnelag gjennomførte et åpent arrangement i samarbeid med Flyktningtjenesten, Røde Kors og Rotary. Kadicha serverte suppe.
Hovet og Hol Fritidsklubb arrangerte Halloween-fest, likevel tok ungdommen seg tid til å være med å kutte opp gulrøtter til elghakk som skulle serveres på VÅR DAG-arrangementet til Hovet Bygdekvinnelag.
Målselv Bygdekvinner har hjerte for lokale råvarer. De arrangerte potetutstilling og fylkesmesterskap i potetskrelling på VÅR DAG.
Ramnes Bygdekvinnelag arrangerte all verdens takkebakst sammen med Re Røde Kors, internasjonale møteplass. Dagen endte med tre nye medlemmer.
Sande Bygdekvinnelag hadde arrangement på bryggerhuset på prestegården der barn og voksne fikk bake sine egne brød.
Solum Bygdekvinnelag arrangerte matkurs for barn.
Sandnes Bygdekvinnelag og Sandnes Soroptimistklubb samarbeidet om bakekurs.
Sandvollan Bygdekvinnelag samarbeidet med Framtid 4H om familiedag på samfunnshuset. 4H monterte opp smoothie-sykkelen sin, slik at barn og unge kunne sykle seg en smoothie.
Skaugdal Bygdekvinnelag laget og serverte byggmjølsgrøt og potetball med duppe og bacon sammen med elever på Skaugdal Montessoriskole.
Stord Bygdekvinnelag hadde bollebaking og syltetøylaging på programmet. Her er fornøyde Peggy, Meyada og Alfhild.
Tresfjord Bygdekvinnelag lagde og serverte mat fra forskjellige verdenshjørner.
Tysnes Bygdekvinnelag hadde arrangement på Gamle Tinghuset på Tysnes. Skoleelever fra Uggdal skule hadde bakt flatbrød og kuttet grønnsaker til suppe.
Vassås Bygdekvinnelag markerte VÅR DAG på Granly i Vassås.
Ål Bygdekvinnelag samlet bygdefolket til matkurs fra det thailandske kjøkken. For en flott ettermiddag og kveld det ble på Skattebøl fjellgard. Kanya viser frem vårrullene de lagde på kurset.
Vestby Bygdekvinnelag sto på stand utenfor Vestby storsenter og fortalte om bærekraftig matkunnskap mens de serverte byggdessert.
Birgit og Hilde i Ås Bygdekvinnelag. Poteten var tema på deres stand - og vi ble slått i bakken av hvor mange retter vi kan lage av poteter. Bygdekvinnene serverte deilig potetsuppe og delte ut smaksprøver på edikkpoteter, salte poteter, sjokoladekake, hveteboller og brød laget av poteter.
Saman med Hyen skule og fire damer frå Ukraina serverte Hyen Bygdekvinnelag matrettar frå tre land. Norsk betasuppe, kaker og dessert, polske fylte pannekaker og horn med marmelade og ukrainsk borsh (raudbetsuppe) og varenuku (potetbollar). Elevar på Hyen skule brukte timane i «Mat og helse» til å lage den polske maten. Dei deltok òg i salet i kafeen. Damer frå bygdekvinnelaget og Ukraina samarbeidde for å lage resten av maten. Det vart ein flott, sosial og kjekk dag. Og bygdefolket møtte opp.
Hurra for VÅR DAG
På verdens matvaredag 16. oktober markerte over 100 av våre bygdekvinnelag VÅR DAG i frivillighetens år. Se bildene her.
Sammen feiret vi bærekraftig matkunnskap og vår felles framtid.
Det store engasjementet denne dagen viser at bygdekvinnene står for:
- Bruk av våre mattradisjoner
- Bruk av lokale råvarer
- Fornuftig bruk av naturens ressurser
- Matproduksjon over hele landet
- Overføring av bærekraftig matkunnskap fra generasjon til generasjon
- Et inkluderende felleskap og det gode liv i bygda
I forkant av VÅR DAG laget flere av våre lokallag og to inviterte matbloggere videoer der de delte hva de legger i begrepet bærekraftig matkunnskap og aksjonene på VÅR DAG.
På bygdekvinnenes VÅR DAG, 16. oktober, inviterte vi med oss alle våre lokallag til å gjennomføre en aktivitet som løfter fram matkultur, inkludering og mangfold for fremtiden. Aktivitetene skulle inkludere deltakere på tvers av kulturer, alder eller bakgrunn. Vi oppfordret lokallagene til å samarbeide med andre organisasjoner.