Hverdagshelten

Møt en av dem som redder verden litt hver dag, og inspirerer andre til å gjøre det samme.

Helen Rognstad er en 28 år gammel trebarnsmor fra Gjesdal i Rogaland. Hun jobber som assistent i kommunens miljøarbeidertjeneste, har en lidenskap for friluftsliv, natur og miljø, og inspirerer mange til handling gjennom sitt engasjement for bærekraftig forbruk og plukking av plastsøppel i naturen.
 

Her finner du Helen:
Bloggen heromalmei.blogg.no
Instagram: @heromalmei 
Facebooksiden til det lokale søppelplukkingsinitiativet "Rydd Gjesdal"

 

Hvordan ble du engasjert i miljøsaken?

Det er nok noe jeg har tatt med meg fra oppveksten. Jeg vokste opp med Kykelikokos og kildesortering på tv-skjermen, lærte å respektere naturen og hadde en kreativ mor som var opptatt av å fikse fremfor å kaste. Engasjementet for miljøsaken blomstret opp da jeg fikk barn selv og forsto alvoret i hva vi og våre etterkommere har i møte om vi ikke endrer vanene våre. En av mine nevøer rørte meg voldsomt da han fikk hele familien sin med seg på å bli vegetarianere for miljøet og dyrevelferd. Jeg ønsker rett og slett ikke å delta i generasjonsurettferdighet. Mine barn fortjener bedre. Det er jeg som har ansvar for å gå frem som et godt eksempel. Den drastiske statistikken på utryddelse av arter i verden er det som virkelig har åpnet øynene mine helt. Vi er ansvarlige for at dette skjer. Det må bremses ned. Kraftig.

 

Hva er ditt miljøforsett for 2019?

Jeg bygger videre på dem jeg satte i fjor. Redusere plastforbruket, kaste mindre mat, spise mer plantebasert, plukke mer søppel sammen med ungene og være en mer kritisk forbruker. I år har jeg også lagt til at jeg skal være mer høylytt i håp om å engasjere og inspirere flere til å delta på dugnaden. I tillegg har jeg tørket støvet av symaskinen. I år skal det ikke brukes et øre på nye klær til meg selv. Forhåpentligvis klarer vi å kjøpe det meste brukt.

 

Hva er det viktigste folk kan gjøre for klimaet eller miljøet i sin hverdag?

Skape gode vaner og bli mer åpne for senke standarden. Redusere plastforbruket og kaste mindre mat. Reise kollektivt. Bruke bena.

Ta ansvar for sitt forbruk, og bli med på dugnaden med å rydde opp i forsøplingen rundt oss.  Sist men ikke minst ta seg bryet med sette seg inn i miljøsaken, la seg berøre og bruke stemmeretten klokt.


Hva er det viktigste politikerne burde ha gjort?

Politikerne må jobbe mer for å heve bevisstheten blant folket. Det bør stilles strengere krav til de store selskapene som slipper ut miljøgifter gjennom produksjon og transport. Det må bli dyrere å forurense og lønne seg å velge miljøvennlig. Det bør finansieres bedre og smartere løsninger på kollektivtransport. Det optimale er å avvikle oljeindustrien, men dette må det bli lagt en god og langsiktig plan for å gjennomføre.


Har du et godt og konkret miljøtips?

Reduser forbruket ditt.

 

Bli medlem