Debatt: Det var enighet blant debattdeltagerne om at den genmodifiserte MAIS 1507 ikke må godkjennes for import til Norge. Fra v. Kristin Halvorsen, Bioteknologirådet, og stortingsrepresentantene Oskar Grimstad, Frp, og Line Henriette Hjemdal, Krf. Foto: Cesilie Aurbakken.
Debatt om import av genmodifisert MAIS 1507.

I høst kan Norge få sin første genmodifiserte mais

MAIS 1507 er genmodifisert til å tåle et sprøytemiddel som er så giftig at det er forbudt i Norge.

 

Miljødirektoratet har gitt grønt lys til import av den genmodifiserte maisen til bruk i mat og fôr her i landet. Nå er det opp til regjeringen å si ja eller nei til import. 

Under Arendalsuka arrangerte «Nettverk for GMO-fri mat og fôr» debatt om MAIS 1507 med blant annet stortingsrepresentantene Oskar Grimstad, Frp, og Line Henriette Hjemdal, Krf som paneldeltakere.

– Tross anbefalingen fra Miljødirektoratet kan jeg vanskelig forstå hvordan regjeringen skal kunne si ja til mais 1507, sa Oskar Grimstad under debatten. 

Her kan du se den politiske debatten om MAIS 1507 bør godkjennes for import til Norge eller ikke.

I neste utgave av Bygdekvinner følger vi opp debatten rundt MAIS 1507 med en større artikkel. Bygdekvinner nr. 3 sendes ut 23. september.

 

Om norsk GMO-lovgivning
  • Den norske genteknologiloven er av de strengeste i verden og stiller krav til samfunnsmessig nytteverdi, fremme av bærekraftig utvikling og etisk forsvarlig bruk, i tillegg til at det ikke vil være skadevirkninger for helse og miljø. Det norske regelverket har inspirert lovgivningen i mange andre land, ikke minst har EU nærmet seg Norge de siste årene.
  • Når en GMO er godkjent i EU, skal Norge vurdere om det skal legges ned forbud etter genteknologiloven eller om det skal være lov å omsette produktene i Norge. Innfris ikke kravene i genteknologiloven skal ikke produktet være tillatt å importere, dyrke eller brukes i Norge.
  • Foreløpig har ingen genmodifiserte matvarer blitt tillatt på det norske markedet. I følge regelverket skal genmodifisert mat merkes som «genmodifisert» dersom et produkt inneholder mer enn 0,9 prosent genmodifiserte organismer.
Bli medlem