Hopp til hovedinnhold
Vardal Bygdekvinnelags adventsmøte

Julemøte på Mustad Gård

Adventsmøte på Mustad Gård i Vardal

Onsdag 2. desember hadde Vardal Bygdekvinnelag julemøte hos Gøran Rostad Bertoia på Mustad Gård i Vardal. 40 medlemmer deltok på møtet der Haug-Lundstein var vertskap.

Vardal Bygdekvinnelags adventsmøte

Onsdag 2. desember samlet 40 damer seg i stuene på Mustad gård for å høre om tradisjoner i advents- og juletiden.

Foredragsholderen, Petter Johansen, har vokst opp i Troms, på et typisk kombinasjonsbruk der husdyrhold, skogbruk og fiske til sammen ga levebrød til familien. Hans interesse for mat, matkultur og tradisjoner skulle vi nå få ta del i, og hans budskap var klart: Vi har fantastiske råvarer og gode mattradisjoner å ta vare på. Det er spennende med mat fra andre kulturer, men viktig å hegne om det særnorske! Norge er et lite land, men vi har stort mangfold i matveien.

I dag gjør mange juleforberedelsene på butikken, men i gamle dager var dette en prosess som tok lang tid og krevde mye arbeid og kunnskap. Lutefisk for eksempel ble fisket allerede i januar for å bli klar til advent. Pinnekjøttet blir også til i en prosess som tar minst et år. Rull og sylte hørte med, og alle rester ble utnyttet i enkel hverdagsmat – ingen ting ble kastet.

Øl har vi laget i alle tider, også dette en tidkrevende prosess. Småkaker hører med til jul, lenge ble de stekt i jern over åpen ild. Stekeovnen kom først på 1900-tallet. Lefser stekt på takke har vi alltid hatt. Det var et rent kornprodukt over hele landet inntil poteten kom for cirka 200 år siden. Da oppsto potetlefsa, som ble et nytt tilskudd til tradisjonen.

Petter nevnte også alt vi kan finne ute i naturen, og vi fikk smake en nydelig granskuddsirup han hadde laget. Det handler også om å ta seg tid, å forberede. Vi lever i en travel tid, men å sitte rundt et bord og spise sammen, ikke av samme fat som i norrøn tid, ikke med medbrakt skje som for 150 år siden, men sammen – det er en viktig tradisjon, og i jula har vi vel tid?

Til slutt fortalte Petter at han de siste årene har jobbet som frivillig i alternativ julefeiring i Oslo, et tilbud til de som bor på gata, der medmenneskelighet står øverst på lista. Rus er akseptert, men disiplinen blant dem som kommer er sterk, for de vil ikke ødelegge julekvelden for hverandre. Et godt møte for mennesker rundt julematen, helt fritt for gavepress.

Så var det leder Laila sin tur. Prosjektet «Fire turer» skal være et lavterskeltilbud for alle, i vår regi. Hensikten er å få folk ut i naturen. Kom med forslag til styret.

Vårens møteplan er klar og

sendt ut til alle medlemmer i disse dager. Referat fra regionsmøter er også sendt ut, og de som hadde deltatt skrøt av gode foredragsholdere og lærerike dager.

Vi fikk julehilsen fra OBK-leder Magnhild Grimsrud. Laila takket Gøran for gjestfrihet i adventstida og kretsen for mye godt, og til slutt ønsket hun alle en fortsatt god førjulstid, en god jul og vel møtt igjen på nyåret til spennende møte der fjernvarmeanlegget på Kallerud står på programmet.

Ref.