Derfor velger jeg norsk
Jeg tar selv valget når nærbutikken tilbyr meg blomkål fra både Frosta og Spania. Blomkål fra Frosta er best på smak, er renest, og er dyrket av en norsk bonde. Jeg velger Frosta selv om prisen er høyest, fordi verdiskapingen blir igjen i ei norsk bygd.
Norske bønder har fått i oppgave å øke matproduksjonen og selvforsyningen til 50 prosent. Bygdekvinnelaget understreker at det er selvforsyningen basert på norske råvarer som skal økes. Men det er like viktig at den praktiske kunnskapen om bruken av råvarene tas i bruk i fredstid. Praktisk matkunnskap handler om å kunne lage mat fra bunnen av med bruk av gode, norske råvarer. Vi er trygge på råvarene fordi vi vet hvor de kommer fra og hvordan de blir produsert.
Markens Grøde i Rakkestad og Trøndersk matfestival i Trondheim er to eksempler på bondens presentasjon og bruk av råvarer i verdensklasse. Nye produkter, nye sorter og nye farger viser at det forskes, utvikles og kunnskap tas i bruk.
Samtidig som sesongen for de norsk jordbærene utvides blir jeg tilbudt utenlandske jordbær i nærbutikken. Jordbærsommeren har vært fantastisk, og når sesongen nå er på hell kan vi fortsatt kjøpe kvalitetsbær til gode priser. Finn frem sylteglassene, og lag mye godt syltetøy. Gleden over den flotte bærsommeren følger oss langt inn i den kalde årstiden vi er på vei inn i.
Bygdekvinnelaget vil bruke vår forbrukermakt til å få dette mangfoldet av norskproduserte varer i butikkhyllene. Kjøpmennene må også slippe de lokale produsentene til. De som ikke er store nok til å inngå avtale med en kjede må ha tilgang til markedet gjennom den lokale butikken. Dermed øker også interessen av å handle lokalt og handle norsk.
Bygdekvinnelaget heier på alle produsenter som åpner for salg fra egen gård eller fra et gårdsutsalg i nabolaget. Nærhet til produsenten vekker interessen for bruk av lokale råvarer og norsk matkultur.
Anne Irene Myhr
Leder i Norges Bygdekvinnelag