Hopp til hovedinnhold

Gjerdrum Bygdekvinnelag

Torild Tjærnås Hoel
Tre akevittsmaker

Adventmøte


Det var hyggelig førjulsstemning i stuene på Smedstad gård da bygdekvinnelaget hadde adventmøte med akevitt som tema.

Vår leder Anne Nordli åpnet møte med advent-vers av Inger Hagerup. Adventmøtet startet med Prøysens julekveldsvise, og i løpet av kvelden ble det sunget flere sanger.

Torild Tjærnås Hoel holdt foredrag om norsk akevitt. Hun var opptatt av norsk tradisjon og norsk mat. Akevitten skal bidra til å løfte måltidet, og det er viktig å servere riktig akevitt til riktig mat: mild akevitt til mild mat og sterk akevitt til kraftig mat.

Norsk akevitt er lagret på sherry-fat fra Spania. Kryddertilsetning er nødvendig, og norsk akevitt skal inneholde karve.  Før ble akevitt brukt nesten bare til jul. Nå er det blitt populært å servere akevitt til flere matretter. Øl og akevitt er en god kombinasjon. Til ribbe og surkål passer det bra med Løitens linjeakevitt. Akevitten løser opp fettet i retter som fårikål.

Det finnes et mangfold av norsk akevitt. Torild nevnte flere ganger den fargeløse Oslo-akevitten Simers taffel, som inneholder mye karve. Den passer til skinkesteik med kraftig saus og surkål, og til pultost og sild. Juleakevitten er aldri lik på smak fra år til år. Den har med seg smaker fra alle tidligere år. Den passer til det meste av julematen og som avec. Gammelost smaker godt dynket i Gammel Opland, og det finnes en egen bacalao-akevitt, smaladram til pinnekjøtt og en egen rakfisk-akevitt.  Gilde Non Plus Ultra er god til kaffe. Ellers finnes det også en egen tur-akevitt! All akevitt bør nytes romtemperert, unntatt Sommerakevitt til spekemat. Den bør serveres lett avkjølt. Torild sendte rundt noen glass som inneholdt ulike krydder som tilsettes i akevitt, som f.eks. karve, anis og fennikel.

Utformingen av akevittglasset har mye å si for smaksopplevelsen. Glasset bør være tulipanformet.

I løpet av kveldens måltid fikk vi servert smaksprøver på tre ulike akevitter til rettene. Først testet vi Lysholm linje, som har en rund og mild smak som passer til ost som Norvegia. Til ribbe og surkål smakte vi på Løitens linjeakevitt, som har en sterkere smak. Vi ble minnet om at det er viktig å drikke øl først og akevitt etterpå, ikke omvendt. Gilde Maquavit smakte godt til den deilige sjokolademoussen vi fikk servert som dessert. Maquavit kan også brukes som avec, fikk vi vite.

Det var en fornøyd forsamling som ga Torild Tjærnås Hoel en god applaus etter det interessante foredraget.

Som vanlig på bygdekvinnelagets møter, ble det loddsalg til slutt. Noen var heldige og vant fine gevinster, og laget fikk penger i kassa. Anne avsluttet møtet med litt orientering om lagets planer for første halvår 2019.