Hopp til hovedinnhold

Onsøy Bygdekvinnelag

Ting med Tang

Det ble en fantastisk lærerik kveld med tang og tare i fokus

TING MED TANG

 

Mandag 24.april kunne June Vallestrand igjen ønske velkommen til møte på Kolberg.

Bjørn Viken fra Ting med Tang fra Engelsviken var kveldens foredragsholder og det var et meget lydhørt publikum som hadde møtt opp. Vi fikk nå innføring i hva vi kan finne i fjæra, hvordan vi skal høste tangen og hva vi kan bruke den til. Tangen må se fin ut og vi klipper bare av den ytterste, nyeste delen av tangen og noen tangarter er fine å blande i for eksempel supper, og noen egner seg spesielt godt til krydderblanding etter tørking. Tang og tare har mye smak og skal benyttes som næringstilskudd og smaksforsterker, og ikke som erstatning for hovedingredienser i kosten. Vi fikk også utdelt smaksprøver som bestod av påsmurt brødskive med smøreost toppet med syltet tang , og knekkebrød med syltet tang (veldig godt). Å gjengi alt vi lærte hadde tatt mange sider, men at dette var lærerikt er det ingen tvil om. Etter foredraget (kurset) fikk vi også anledning til å handle diverse tangprodukter. Kveldens tre kaffevertinner Jorunn Kjenne Andersen, Inger Kjenne Ødegård og Inger Åsle Hatch kunne så servere oss mange godbiter til kaffen og som vanlig ble det mange fornøyde vinnere etter loddtrekningen,

Det ble også bestemt at vi skal ha en tangsafari i Flåtaviken sammne med Bjørn Viken mandag 22.mai.

 

Huskeregler når du skal sanke tang og tare

  • Start sanking før fjæra er på sitt laveste.

  • Sank et sted med god gjennomstrømning, og vekk fra mulige utslipp.

  • Bruk saks eller kniv og et sankenett med luftehull.

  • Sank det som sitter fast (festene skal stå igjen) og ikke det som er skylt i land.

  • Skyll tang og tare i sjøvann, ikke i ferskvann.

  • Bruk brodder, svabergene er glatte og oppbevar sankenettet i sjøen til du skal hjem.

  • Gjør noe med det du har sanket innen fire timer.