En travel høst
Høsten 2019 bød på mange aktiviteter i laget vårt. Det har vært kurs, møter, demonstrasjon av mat med bygg på flere arenaer, og naturligvis årsmøte. På årsmøtet ble det en del forandringer i styret. Den viktigste er at Ane Aanerud Grøndahl tok over som leder.
Matfestivalen Brød & Cirkus ble arrangert på Årnes 19.-21. september. Vi hadde stand i hovedteltet sammen med Nes Bygdekvinnelag, og alle tre dagene ble det delt ut forskjellige smaksprøver av mat med bygg. Det som det ble produsert mest av, var forskjellige lune salater med mye rart av grønnsaker, linser, tørket frukt og naturligvis bygg, som var kokt på forhånd. Det var også byggkrem, saftsuppe med bygg-gryn og grynsodd med høne. Til sammen ble det delt ut over 2000 smaksprøver disse tre dagene, og mange lot seg begeistre over smakene. Særlig hyggelig var det at mange barn likte maten godt.
Torsdagen etter deltok en del fra styret på Fjellfoten skole sin markedsdag i anledning avslutningen av årets skolehage. Vi var utfordret til å lage noe med poteter, og vi lagde potetsuppe og røstipoteter. Smaksprøvene var et populært innslag, og alt gikk med.
Allerede lørdag samme uke var det markedsdager på Auli, og vi var igjen ute med byggsalat. Fire fra styret sto der et par timer, men det var surt og kaldt vær med litt regn, så vi brøt opp tidlig, for allerede neste dag var det nye oppdrag. Søndag 29. september serverte vi kirkekaffe i Auli og Årnes kirker i forbindelse med høsttakkegudstjeneste. De som var i Auli, pyntet også kirken med markens grøde.
Høsten kom litt seint i år. Vi måtte utsette «Høstkrans» litt for å få de fine høstfargene. 10. oktober møttes vi i garasjen i Rustad og pyntet kranser med flotte høstblader. Torill Nevland Fallet var nok en gang instruktør, og hun hadde også med seg masse flotte materialer. Høstkransen fullførte rekken vi har hatt med «fire kranser, fire årstider». Vi har brukt samme halmkrans flere ganger, men med forskjellig pynt.
Det var duket for årsmøte på Folvell Gård 24. oktober. Styret la fram årsmelding og et regnskap som viste overskudd. Møtet var godt fornøyd med det som ble lagt fram, og årsmeldingen høstet applaus. Det ble nemlig dokumentert stor aktivitet og økning i medlemstall med 20 medlemmer. Dessverre var det bare 18 av de 83 medlemmene som møtte på årsmøtet. Ved valget ble Ane Aanerud Grøndahl valgt til ny leder. Nye i styret er også Yngvild Wennevold og Elise Bjørnson. Se ellers referat fra årsmøtet nederst på siden. Årsberetningen finner du her.
Temamøtet på Haga Samfundshus 12. november var viet ferskosten Nýr. Det var gründer og «kårkall» Hans Arild Grøndahl som fortalte om hvordan han og familien hadde utviklet ideen om å satse på et produkt som ville gi mulighet for å få et utkomme av gården uten at volumet måtte økes mye. Det var ikke så lett å komme på markedet, men kokkene har elsket produktet hele tiden. På Grøndalen Gård får kuene ha kalvene sine hos seg i ca to måneder, og det er ikke vanlig selv på andre økologiske gårder. Dette har gitt gården et spesielt dyrevelferdsmerke. Hans Arild hadde med seg en brokkolisalat med Nýr og deilig ostekake og bløtkake med tyttebær. Alt smakte fortreffelig.
Samme sted hadde vi julemøte fire uker senere. 25 damer deltok, og mange hadde en matrett, kake eller gevinst med seg. Dette ga et rikholdig matbord og mange gevinster til åresalget. Vi fikk også sunget et par julesanger, og alle koste seg
Tradisjonsmatkurs
Vi hadde planlagt en kursrekke på fire dager der det var mulig å melde seg på til de enkelte dagene. Grunnet liten påmelding på «medister», ble det bare tre dager. Først ut 14. november var «lammerull» ledet av Anne Kristine Moen. Hun har tidligere vært sauebonde i Troms og har sydd mange ruller av egne dyr. Deltakerne fulgte interessert med, og lærte både utbeining, innlegging av kjøtt, krydring og etterbehandling. Alle lagde fine ruller og var godt fornøyd med seg selv og kurset.
Uka etter viste Yngvild Wennevold hvordan vi skulle lage ribbesylte. Det er raskere og mindre omfattende enn å koke et helt grisehode. Det ble brukt svineribbe med lite bein. Denne var kokt et par timer på forhånd slik at vi kunne begynne å legge kjøttet i former kledd med plastfolie. De som ønsket, kledde yttersiden med svor. Da er det en fordel med ribbe som ikke er rutet opp. Svinekjøttet ble lagt lagvis med gelatin-krydderblanding. Ribba skulle stå ved romtemperatur til dagen etter med et lett press for at gelatinen skulle få virke. Deretter kunne man kjøle eller fryse resultatet.
Siste matkurs var takkebakst 7. desember som var en lørdag. Denne kursdagen var noe lengre enn de andre. Det ble kjevlet og stekt, og igjen var det Yngvild som viste teknikker. Dette kurset ble holdt i et hus som tilhører Gamle Hvam museum, mens de to påleggkursene ble holdt på skolekjøkkenet på Framtun skole.
Tovekurs med tovede nisser, eller gnomer som noen valgt å kalle dem, ble holdt på Framtun skole 2. desember. Det er tredje gang vi har dette kurset, og det var som vanlig Sissel Bærøy som underviste godt hjulpet av Bente Saghaugen. Det ble brukt både saueull og alpakka, og begge deler er produsert på Romerike. På alle kursene har det deltatt både medlemmer og noen som ikke er det enda.
Vi fikk også i høst anledning til å bidra på et av Bygdeungomslagets arrangement. Akershus BU var arrangør for NBUs høstarrangement på Frogner første helg i oktober. Laget vårt stilte opp med mange dugnadsvakter med matservering og annen hjelp, og vi hadde også mange dommere i forskjellige tevlinger. Bygdeungdommene er veldig inspirerende bekjentskaper, og det er alltid moro å være til stede der de er.
I oktober startet vi opp igjen Kvinnekafe i samarbeid med Nes kommune og Nes Bygdekvinnelag. Vi rakk fire ganger i høst, og fortsetter med dette i 2020. Nå skal Nes Bygdekvinnelag og vi arrangere en gang hver per måned. Vi hadde bra besøk, og det var litt forskjellige aktiviteter. Siste gangen før jul viste vi fletting av julekurver og spiste risengrynsgrøt.
Det siste oppdraget vi hadde før julefreden senket seg var å varme og servere «nissegrøt» til alle elevene på Framtun skole 20. desember, som var siste skoledagen før jul. Barna var veldig høflige og rolige, og det er hyggelig å kunne gjøre noe for skolebarna også. Dette har vært en tradisjon i ganske mange år.
Og med grøten var Bygdekvinneåret 2019 over. Vi satser på at 2020 også blir et aktivt år. Vel møtt til morsomme, lærerike og hyggelige samlinger av mange slag!