Fermenteringskveld med Øyvind Sæbjørnsen
Prosjektet Nøysom er i gang - og kveld inviterte vi kokken Øyvind Sæbjørnsen som jobber på Aak fjellsportsenter. Han er en ildsjel for fermentering og hadde med seg en mengde smaksprøver på smakstilsetninger som er fermentert. Det kom godt over 20 personer i alle aldre, og ble en interessant og inspirerende kveld.
"Fermentering er en samlebetegnelse på konserveringsmetodene eddikgjæring, melkesyregjæring og alkoholgjæring. Fermentering er veldig enkelt forklart når mat har gått gjennom en gjæringsprosess, hvor karbohydrater som sukker og stivelse brytes langsomt ned, og organiske syrer, som melkesyre, produseres samtidig." står det på google. Øyvind hadde en enklere definisjon. Men for artikkelens skyld legger jeg inn en litt lenger definisjon. Fermentering er en god metode for å ta vare på råvarer fra grønnsakshagen.
Øyvind startet kvelden med å fortelle om de ulike soppene som er virksomme i de ulike prosessene og teori rundt fermentering.
Øyvind hadde også med to bøker som vi kunne la oss inspirere av - og i dem var det mye spennende!
Etter en liten pause med kaker og kaffe, kom den praktiske delen. Vi fikk se hvordan vi enkelt kan fermentere grønnsaker - og ikke minst saltprosenten vi skal bruke og hvordan vi gjør det. Det var fint å se hvordan vi kan gjøre dette enkelt selv hjemme i vårt eget kjøkken - ute mye dyrt utstyr.
Øyvind laget også en smørsaus med fennikelkrydder i - som smakte helt nydelig! Inspirerende at han fermenterte blader fra fennikel, tørket dem og malte det opp til pulver - tenk hvor mye som kan fermenteres som vi kaster:-) Her er det bare å teste ut.
Til slutt tok Øyvind frem en mengde med ulike smakstilsetninger som var laget av fermenterte produkter. Vi fikk smake på alt - og det var jo så klart veldig salt; når det blir brukt i en rett skal det bare has litt i retten. Det var krydder, miso, fishsaus, "sjokolade"saus og mye mye mer!
Vi takker Øyvind for at han tok seg tid til å komme og fortelle - inspirere og dele av sin store kunnskap om fermentering. Og ikke minst - at vi fikk smake på så mye forskjellig spennende!