Hopp til hovedinnhold

Matskatter fram i lyset med Tradisjonsmatjakten

Norges Bygdekvinnelag jakter på norske tradisjonsmatskatter i 2017.

I år gjennomfører Norges Bygdekvinnelag prosjektet Norsk tradisjonsmat med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Målet er å gjøre tradisjonelle oppskrifter tilgjengelig på nett, slik at flere kan ta mattradisjonene våre i bruk. Nettsiden norsktradisjonsmat.no er "på lufta", og med nærmere 450 oppskrifter er det allerede mye informasjon og inspirasjon å hente på de nye sidene våre. 

Alle lokallag er også utfordret til å delta i Tradisjonsmatjakten, ved å velge ut bygdas tradisjonsmatskatt og sende inn oppskriften. En tradisjonsmatskatt er en rett/oppskrift som er kjent og kjær i bygda deres. Det kan være en rett som speiler lokale mattradisjoner, som er knyttet til lokalhistorien, som viser hvilke råvarer man har hatt tilgang til historisk. Eller på annet vis er spesiell for dere og bygda. Alle typer mat og drikke er ok – om det er bakst, middag, dessert, saftoppskrift eller annet.

Se oversikt over hvilke lokallag som har sendt inn oppskrift nederst i artikkelen

Koking av Soingraut på Romsdalssetra i Einunndalen

Kreative lokallag

Flere lokallag er kreative og går ut bredt i jakten på bygdas tradisjonsmatskatt. Blant andre finner vi Heddal Bygdekvinnelag som samarbeider med lokalavisa Telen. De har presentert ulike retter i avisa gjennom sommeren, med oppfordring til "folk flest" om å bidra med egne oppskrifter. Deretter vil en jury kåre en vinnerrett på bygdas høstmarked. 

Også Snåsa og Nord-Rana Bygdekvinnelag har fått flotte oppslag i sine lokalaviser hvor de oppfordrer publikum til å bidra i utvelgelsen. 

Snåsa Bygdekvinnelag med flott oppslag i Snåsningen 9.august (faksimile). 

Innsendte oppskrifter

Om ditt lokallag ønsker å sende inn oppskrift, men er usikker på hva slags oppskrift det kan være, kan det være mye inspirasjon å hente om du tar en kikk på de oppskriftene som allerede er sendt inn av lokallag rundt om i landet. 

Under finner du en oversikt over innsendte oppskrifter fra lokallaga, sortert alfabetisk og etter fylke. Hver rett er en link som kan trykkes på for å komme til den aktuelle oppskriften. 

Akershus

Blaker: Blodklubb

Kråkstad: Langfredags-erter og egg i duppe 

Rælingen: Blomkål med hvit saus og flesk

 

Buskerud

Dagali: Rakafisk kokt i øl og sirup

Nedre Eggedal: Grøt med breste

Sigdal: Sigdalssnipp 

Ål: Småmat, dylle, lefsekling og byggrynskrem

 

Hedmark

Alvdal: Rømmegrøt med mandelpotet

 

Hordaland

Bjørgum: Brimlefse

 

Nordland:

Nord-Rana: Grov ringakake, fin ringakake

Ytre Rana: Kvitgomme fra Utskarpen

 

Oppland

Skjåk: Mjølkegryn 

Vågå: Stykkjybrød

 

Sogn og Fjordane

Årdal og Helgheim: Raspekaker, rømmegraut

 

Sør-Trøndelag

Agdenes: Storfeskball med ister

Byneset: Bynessuppe

Rennebu: Mellekjætt, båttågrøt og søjnnløft

Rissa: Lofotkak

Stadsbygd: Sildsuppe, ballsup

 

Vest-Agder

Søgne: Fiskekaker, fiskegrateng, fattigmannskrem

 

Østfold

Råde: Rådesuppa

 

Har ditt lokallag sendt inn oppskrift uten å bli med i denne oversikten? Ta kontakt med prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no 

  • Alle lokallag oppfordres til å bidra med én oppskrift fra bygda si
  • Fylkeslaget der flest lokallag (prosentvis) sender inn en oppskrift vil få en premie på kr.10.000,-.
  • Oppskriften må være sendt inn innen 1.november for å telle med i konkurransen
  • All informasjon og framgangsmåte for innsending finner du HER
  • Har du spørsmål? Kontakt prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no