Hopp til hovedinnhold
Bygdekvinnene som var med på prisutdelingen, bakerst fra venstre: Marte Gjestang Olimb, Cesilie Aurbakken og Borghild Strekerud. Foran fra venstre: Helle Cecilie Berger, Anne Irene Myhr og Kari Støfringsdal.

Bygdekvinnene som var med på prisutdelingen, bakerst fra venstre: Marte Gjestang Olimb, Cesilie Aurbakken og Borghild Strekerud. Foran fra venstre: Helle Cecilie Berger, Anne Irene Myhr og Kari Støfringsdal.

Anne Irene Myhr og Kari Støfringsdal tar imot prisen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Anne Irene Myhr og Kari Støfringsdal tar imot prisen. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kari Støfringsdal og Anne Irene Myhr. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kari Støfringsdal og Anne Irene Myhr. Foto: Helle Cecilie Berger.

Marte Gjestvang Olimb, Kari Støfringsdal, Cesilie Aurbakken, Anne Irene Myhr, Borghild Strekerud og Helle Cecilie Berger.

Fra venstre: Marte Gjestvang Olimb, Kari Støfringsdal, Cesilie Aurbakken, Anne Irene Myhr, Borghild Strekerud og Helle Cecilie Berger.

Norges Bygdekvinnelag vant Matprisen «Årets formidler»

– Dette er er en pris til alle våre 11.000 bygdekvinner, sa Anne Irene Myhr, leder i Norges Bygdekvinnelag i sin takketale.

Matprisen skal løfte fram og hedre bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.

Det bærekraftige måltidet

Ideen bak det bærekraftige måltidet er mye i bygdekvinnelagets ånd. Sentralt er det å lage mat fra bunnen av, bruker grønnsaker, belgvekster og korn, spise sesongbasert, gjøre bevisste valg av kjøtt og sjømat, samt økologiske matvarer, og et ønske om å redusere matsvinn.

Årets formidler

Norges Bygdekvinnelag ble tildelt prisen «Årets formidler» under årets Matprisen. 

Her kan du se film fra prisutdelingen

Juryen ga en fin begrunnelse for pristildelingen: 

Det er mye som tar vår oppmerksomhet, og vi trenger dem som ber oss orientere oss mot det som er viktig. Mat er et uendelig og samtidig presserende tema. Vi må ta matvalg for våre kropper og for muligheten til å kunne mette kroppene i fremtiden også.

Gjennom kursvirksomhet og råvareaksjoner løfter Norges bygdekvinnelag norske råvarer, tradisjonshåndverk og matkultur. Enten de ber oss spise mer bygg og norske grønnsaker, bruke hele dyret eller argumenterer for gratis skolemat, artikulerer den frivillige organisasjonen innsikt og kunnskap som folk, både i by og bygd, trenger for å bidra til å redusere matsvinn, styrke selvforsyningen, bedre folkehelsen, og skape et bærekraftig matsystem.

Årets vinner ser bakover, fremover, og inn i tiden vi lever i. Bygg og fattigmann går hand i hand i et formidlingsarbeid som lærer oss å bruke mer av vårt eldste kornslag, å spise opp maten vår eller å gi skolebarn helsefremmende og bærekraftig mat.

Gratulerer, Norges Bygdekvinnelag!

Bakgrunn for Matprisen

Prisutdelingen skal hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Et viktig budskap i Matprisen er at vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp.

Matprisen ble etablert i 2014, og er en del av Debio Marked.

Ta vare på jorda.

Ta vare på dyra.

Ta vare på naturen.

Ta vare på sesongene.

Ta vare på menneska.

Ta vare på mattradisjonene.

Ta vare på råvarene.

Ta vare på restene.

Ta vare på mangfoldet.

Ta vare på hverandre.