Se lokallagas tradisjonsmatskatter!
Hvem stakk av med seieren i Tradisjonsmatjakten? Og hvor mange oppskrifter kom inn? Se resultatet her!
Fra mai og fram til 1.november har lokallagene i Norges Bygdekvinnelag jaktet på tradisjonsrike oppskrifter i Tradisjonsmatjakten. Oppskriftsinnsamlingen er en del av prosjektet "Norsk tradisjonsmat", som gjennomføres i 2017 og som er finansiert av en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektets mål er å skape interesse for norsk tradisjonsmat og få flere til å ta norske mattradisjoner i bruk. Dette skal skje gjennom våre nye nettsider: norsktradisjonsmat.no, hvor oppskrifter og historier om tradisjonsmat fra hele landet er samlet.
Hele 450 flotte oppskrifter fra 233 ulike lokallag har blitt sendt inn i Tradisjonsmatjakten, og er nå lagt ut på norsktradisjonsmat.no. Takket være lokallagenes bidrag klarer vi dermed å samle og vise fram et bredt mangfold av norske mattradisjoner på nett, til nytte og glede for nye generasjoner.
I forbindelse med tradisjonsmatjakten ble det utlovet en premie til det fylkeslaget med størst andel lokallagsbidrag, altså det fylkeslaget der flest lokallag - sett i forhold til antall aktive lokallag i fylket - bidro med en oppskrift. Hele 4 fylker har 100 % oppslutning, og Nordland, Oppland, Vest-Agder og Østfold er dermed vinnere av Tradisjonsmatjakten! Disse 4 fylkene vil få kr.10.000,- hver til en matrelatert aktivitet eller opplevelse for fylkeslagets medlemmer.
Innsendte oppskrifter
Under finner du en oversikt over innsendte oppskrifter fra lokallaga, sortert alfabetisk og etter fylke. Hver rett er en link som kan trykkes på for å komme til den aktuelle oppskriften. Om ditt lokallag har sendt inn oppskrift uten å komme med i denne oversikten kan dere kontakte prosjektleder Gunn Jorunn på gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no
Akershus
Asker: Småmat/suppelapskaus, kjøttmølje, isfromasj med rips
Aurskog-Høland: Muffeluffer
Blaker: Blodklubb
Bærum: Bærumsmølje
Eidsvoll: Grønnsakssuppe med klot, fløtekaker
Frogn: Surkål av kålrot
Gansdalen: Fleskepannekake
Kråkstad: Langfredags-erter og egg i duppe
Lørenskog: Makaronivelling, rosettbakels, surmelksfromasj, pleskner, benløse fugler, sildesalat, polentagrøt
Nes: Grisikål
Rælingen: Blomkål med hvit saus og flesk, sitronkake
Skedsmo: Stekt flesk og kålrotstappe
Ski: Neslesuppe, hønesuppe
Sørum: Elgkarbonader, rådyrsteik fra Wilberg
Ullensaker: Fisk i terteskjell, sviskegrøt
Østre Udnes: Flesk og duppe, Toscakake
Aust-Agder:
Bygland: Setesdalssuppe, komler, Byglandslefser
Froland: Potetost
Holt: Tante Mettes søsterkake, munker, Aases riskake
Høvåg: Salt makrellsuppe
Landvik: Bønnesuppe
Valle: Nepespa med kjøt, nepespa med aure
Buskerud
Dagali: Rakafisk kokt i øl og sirup
Efteløt: Grove gjeddekaker
Flesberg: Risengrynsgraut med rømmegrautlokk
Hol: Majjæl
Hovet: Fiskelefse/kastelefse
Hurum: Edelgriskoteletter
Kvisla: Gommokaku
Leveld: Vassgraut
Nedre Eggedal: Grøt med breste
Nedre Eiker: Mølje, møljebrød, vørterkake, blåbærklubb og karvekålsuppe
Nes: Asningskaku
Nordre Modum: Julekål
Norderhov: Epledumpling, saftsuppe med helgryn
Rollag: Potetsuppe
Røyken: Blåskjellsuppe
Sigdal: Sigdalssnipp, brun kålsuppe
Sognedalen: Bløtkake med tyttebær
Svene: Flesberglefse
Søndre Modum: Julekål fra Simostranda
Torpo: Rummegraut
Varlo: Mølje, flatbrød til mølje, julekål, tykklefse, takkekake, Marilefse, bondelapper, Edvartsnipper
Votndalen: Rummebrød
Ål: Småmat, dylle, lefsekling og byggrynskrem
Hedmark
Alvdal: Rømmegrøt med mandelpotet
Hodalen: Rømmegrøt med fisk
Odal: Skansegaardens kransrullade, Skansegaardens smørkranser, Mor Sæther-snipper
Rendalen: Blandsmør med mandelpotet og rabarbrasuppe
Ringsaker: Karens Møssmørsuppe
Tylldalen: Rømmegrøt og fisk
Vang: Kalvestek, karamellpudding, Alexandrapudding
Åmot: Elghakk
Hordaland
Bjørgum: Supanesoppa, Brimlefse, vossakling, flatbrød
Egdetveit: Rømmegraut, vassgraut, korv, havrekjeks, krydderkake, leverpostei, suppe med bacon, dravle, emissærkaker, grynasupan, ystepudding, blodpannekaker, leverkaker, bestemors kjøttkaker, mormors julebrød
Fitjar: Fleskasos, trollkrem, fruktgraut med heilgryn, eplekake
Kinsarvik: Hakkasteik, krotakaker
Odda: Grynasteik
Omvikdalen: Mjølkekaker
Osterøy: Brødpudding, Tante Karis Bløytelefser, stompakaker
Tysnes: Fleskasos
Voss: Blodpannekaker
Møre og Romsdal:
Eidsbygda: Vetens viltkarbonader
Frostadheia: Saltfiskball fra Smøla
Gjøra: Gubbost
Gossen: Gommegraut
Grytten: Småleiver, trollkrem, vassgraut, ripsdessert, krumvelling, sagogrynsuppe, heggebærlikør
Indre Fræna: Natronkaker, lagkake
Meisingset: Mølsgraut
Nesset: Potetlefse
Surnadal: Kjøtt og påsse
Tresfjord: Petra sine lefser
Valldal: Hermetiske plommer, pærer og moreller, jordbærkake, epleomelett
Valsøyfjord: Viltgryte
Vassenden: Kleppsuppe
Vistdal: Sekkjepåse
Nordland:
Beiarn: Møsbrømlefse
Buksnes og Hol: Rugbrød
Fauske og Sørfold: Leverpostei, gammelsei fra Salten
Hamarøy og Tysfjord: Gomme
Kjeldebotn: Mor Maias blodpudding
Løkta: Vafler med rogn, karvebakels
Musken: Gáhkko, tjukkerter og flesk
Nord-Rana: Grov ringakake, fin ringakake
Sortland: Blåbykaka, fersk sodd av lam, mølje (fersk fisk, lever og rogn)
Steigen: Gammelsalta sei
Storseløy: Nordlandslefse
Sømna: Gomme
Ytre Rana: Kvitgomme fra Utskarpen
Nord-Trøndelag:
Grong: Klenning
Skatval: Flatbrød
Skogn: Klubb og duppe, glohani
Snåsa: Snåsaklubb
Oppland
Biri: Kalvedans med rød saus, karvekålsuppe
Brandbu: Potetsuppe, strull
Brekkom: Flatbrødsøll
Dovre: Rumbrød, skrivabrød, avletter, bordstabel, potetflatbrød, storskrivabrød, Dovregubbens Drøm (bløtkake med tyttebær), mjølkegraut og steikt flesk
Eina: Klarasuppe
Jevnaker: Blodklubb
Kolbu: Survelling,
Lom: Sonnløyft (råmjølkssuppe)
Lågen: Lågåsild-kaker, lågåsild
Nordre Land: Grynpølse, småbrød
Nordre Fåvang: Låkå
Nordre Ål: Rabarbrasuppe
Ranheim og Garli: Rakefisk fra Valdres
Ruste: Kvitpøsje
Røn: Majel
Skjåk: Mjølkegryn
Snertingdal: Medisterkaker med kålstuing, rørt tyttebær
Søre Fåvang: Rosetter
Sør-Fron: Sirupskake
Torpa: Torpeklining, grynpølse
Tretten: Flatbrødsøyll, stekt fjellfisk
Ulnes: Kvitkako/kvikako
Vang: Kurv (spekepølse), kvikako, Kirstikako
Vardal: Grynpølse
Venabygd: Hakkakjøtt
Vestre Gran: Stekt flesk og duppe
Vestre Toten: Totenkringler, måneskinnsfromage, havrekjeks, sherrypudding og Mor Monsen-kake
Vågå: Stykkjybrød
Østre Gran: Grynsodd, byggryn saftsuppe, pannekaker, fersk suppe med klot, sauset klubb
Østre Toten: Fersk suppe med kjøtt og klot, saftsuppe med byggryn og rosiner, grynpølse, semulepudding
Øyer: Kål
Øystre Slidre: Majel, rummegraut
Åbjør: Gorobrød
Rogaland
Bjerkreim: Kråtekaker, hønsefrikassé, komler
Bore: Surmelkssuppe, gome, fruktgraut
Fjellbygda: Seldals-komler
Gjesdal: Mormor si Komla
Klepp: Klimpesuppe
Nedstrand: Byggrynsgrøt med pærepuré, hermetiserte pærer
Nærbø: Flatbrød
Orre: Havresuppe
Sandnes: Hedle-hestar, syrekaker, havregrynsvafler, surdeig, ambrosiabrød
Sirdal: Sofiekaker
Skjold: Krotekaker
Sola: Ambassadørkake, plukkfisk, dravle/gome, lever som vilt, gome
Sogn og Fjordane
Brekke: Mylse
Dalsøyra: Solbærsyltetøy
Fuglsetfjorden: Mylse
Gloppen: Blodkompar
Holmedal: Mylse
Innvik: Svele med pudding, klumpesuppe med erter (klempesuppe), plommekake
Olden: Sosakjøt, sviskegraut
Årdal og Helgheim: Raspekaker, rømmegraut
Sør-Trøndelag
Agdenes: Storfeskball med ister
Bratsberg: Trondhjemssuppe, vassgraut, blodpølse, blodpannekaker, gjeddekaker, mølje, eggedosis
Byneset: Bynessuppe
Børsa og Viggja: Sursild
Leinstrand: Fortennagraut
Nes/Oksvoll: Trøndersk tekake
Oppdal: Skrivabrød, tjukklefser, songraut, hyllkaku
Orkland: Mølsgraut
Rennebu: Mellekjætt, båttågrøt og søjnnløft
Rissa: Lofotkak
Rånes: Sildekaker, sildekarbonader, sildesuppe
Selbu: Selbu-lemse, klubb med duppe, flettmilje, kleppsuppe, tettemelk, selbugum
Singsås: Tyttebærgrøt
Skaugdal: Ferskt kjøtt og suppe
Soknedal: Eggost, sagogrynssuppe, kleppsuppe
Telemark
Fyresdal: Spikjefisk
Gjerpen: Telemarkskling, lefser, hønsefrikasse
Heddal: Flesk og dubbe
Holla: Ulefoss-pølse
Rauland: Kurv
Sauherad: Grisepølse
Siljan: Fersk suppe med elgkjøtt
Solum: Kransekake, sjokoladeboller, epledessert, konfektkake, fattigmann, potetgrøt
Troms
Kvæfjord: Blåbærgrøt, potetsuppe, rabarbrasuppe
Sørdalen: Jønnbrød fra Bardu
Vest-Agder
Bjelland: Sviskegrøt
Eiken: Dravlost
Finsland: Lapskaus
Greipstad: Krydderkake
Grindheim: Kleinde lefser, lefser
Gyland: Løkpanne
Holum: Gul ertesuppe med løksaus
Kvinesdal: Blodpylse
Lista: Sylta gresskar, Harald's spesial, brokkoli-salat, kjøttkaker, kjøtt og suppe
Marnardal: Julekake, sørlandskomper
Randesund: Randesundlefse, møssesmør, melkesuppe,
Sira: Suppe fra Sira
Søgne: Fiskekaker, fiskegrateng, fattigmannskrem
Tveit: Ragnhilds sildekaker, sylta makrell
Øvrebø: Blodpudding, flatbrød,
Åseral: Serinerkaker
Vestfold
Hillestad: Elgkarbonader, ertestuing
Stokke: Bryggerhusets lapper (sveler), krabbelurer
Tjølling: Lettlaget rabarbradrikk
Vivestad: Elg i kål, kald ris med tyttebær, rabarbragrøt
Østfold
Agnalt: Fattigmannbakkels
Aremark: Kokt edelkreps
Askim: Hytteklædder, elgsuppe
Berg: Oldemors smultringer, bestemors kokoskaker, bestemors eplekake, svinekam
Borge: Mors lune epledessert
Degernes: Lagkake
Glemmen: Hjemmebrygget øl
Heen: Eidsberglefser
Hærland: Eidsberglefsa, benløse fugler, kålruletter, sherrypudding, trollkrem, klotvelling
Høie og Kirkefjerdingen: Sandkaker
Idd og Enningdalen: Skjærost
Jeløy: Vafler
Onsøy: Slåpetornlikør, Smaalensstuing
Rakkestad: Fylte riflekjeks
Rolvsøy: Stekt flesk og bønner, betasuppe, sviskegrøt
Rygge: Hvetekake, mandelspon, syltede rødbeter, druesalat, purregryte, tyttebærdessert, jordbærdessertsuppe, plommekake, sylteagurker
Rødenes: Kakaokaker, fiskefarse til fiskekaker
Råde: Rådesuppa, trøffelkake, gammeldags lagkake
Skjeberg: Rosenpudding, blåbærlikør, hyllebærlikør
Skiptvet: Julekake, flatbrød, goro
Spydeberg: Mølje
Svinndal: Tyttebærfromasj
Tenor: Røkt gås m/stikkelsbærrømme, pannebrød, hjortelegg, solbærkål
Tomter: Småkaker
Torpedal og Asak: Leverpostei, rå blåbærsaft, solbærsyltetøy
Torsnes: Lagkake, napoleonskake
Trøgstad: Elgkarbonader, sandkaker
Trømborg: Goro fra ho Ågot, falsk fyrstekake
Tune: Kokoskake fra bestemor
Varteig: Varteiglefsa
Ytre Hobøl: Grynsodd, hønsesuppe, blodklubb, egg og flesk i hvit saus, flesk og duppe, smørbrødkake
Øvre Hobøl: Rekecocktail
Øymark: Surkål
Har ditt lokallag sendt inn oppskrift uten å bli med i denne oversikten? Ta kontakt med prosjektleder Gunn Jorunn: gunn.sorum@bygdekvinnelaget.no
- Norges Bygdekvinnelag gjennomfører i 2017 prosjektet "Norsk tradisjonsmat"
- Prosjektet er gjort mulig gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB
- Oppskriftsbidrag fra lokallagene i Norges Bygdekvinnelag legges ut på våre nye nettsider: www.norsktradisjonsmat.no