Kåring av «årets potet»
Med Leder i Norges Bygdekvinnelag Ellen Krageberg i juryen, ble poteten "Peik" kåret til årets potet.
Artikkelforfatter: Cesilie Aurbakken
I følge juryen er ”Peik” en potet med karakter. Poteten har god sødme, ikke for vegetal (grønn) i smaken, har en elegant bitterhet som balanserer sødmen. ”Peik” har relativt fast konsistens, kjøttet er lyst og delikat og teksturen glatt og innbydende. Her har juryen smakt seg gjennom alle slag og noterte sin bedømmelse ut fra konsistens, utseende, smak og egne preferanser.
Lørdag 27. august besøkte rundt 10 000 store og små den lille Mjøsbyen Moel til InnlandsMarkedet – en todagers hyllest til landbruket. Spennende markedsboder bugnet av nyhøstet frukt, bær og grønnsaker, kortreist mat og en rekke kulinariske gleder fra Bondens Marked og andre småskalaprodusenter,og nærmere 1000 skoleelever fikk servert en bedre frokost av lokale landbruksprodukter.
Med poteter som gjennomgangstema for årets marked, gjorde den kjente matskribenten Andreas Viestad sitt for å fremheve de gode egenskapene til den norske poteten. Hans misjon var nettopp å gjøre ære på poteten. Ikke minst roste han den norske poteten som en fin og næringsrik partner i matlagningen.
- De norske sortene gir oss en stor variasjon i smak og konsistens. Det skal SMAKE av potet. Den behøver ikke være sminket, vakker og glossy, som mange av de utenlandske potetene, der smaken har måttet vike for utseende. Etter en periode hvor vi har gitt poteten lite oppmerksomhet, er poteten nå klar for en renessanse. For den er ufattelig variasjonsrik og velsmakende, og langt sunnere enn den har fått ære for de siste årene.
For å vise oss mangfoldet var det bestilt ikke mindre enn nærmere 30 forskjellige sorter poteter til potetsmaking på dagens marked. Graminor, som er ansvarlig for utvikling av plantesorter til jord- og hagebruksnæringen, sto bak den rause donasjonen av poteter.
En jury hadde oppgaven med å finne fram til «årets Potet». Juryen besto av Jon Mathias Hagene, potetbonde, Margit Rudningen, flatbrødbaker, Ellen Krageberg, leder av Norges Bygdekvinnelag, Svein Håvard Sørum, viseadministrerende direktør ved Strand Unikorn, Dagfinn Dulsrud, vin- og matentusiast, Hannah Hveem Krogsti, tiåring med egen potetåker og neste generasjons landbrukshelt, samt Brit Skurdal Braastad, vertinne på Simenstad Gård og juryformann for kåringen.
Også flere aktører fra Bygdekvinnelaget var i aller høysete grad med og gjordet sitt på Innlandsmarkedet. Ringsaker Bygdekvinnelag var som vanlig med. Flere av medlemmene stilte opp som modeller på catwalken for en lokal klesbutikk, og Ringsaker Bygdekvinnelags Kulturkafè serverte Grethes potetsuppe, kjøttkaker i potetlompe, potetvafler og kaker med potet. De avviklet også "Mesterskap i potetskrelling" og potetsalatkonkurranse for 5.klassinger. "Sunn Matglede" med potetsalater. En kjempestor dugnadsinnsats ble lagt ned av laget.