Hopp til hovedinnhold
Kristin Lemme fikk med seg bygdekvinnene fra Bjørgum Bygdekvinnelag til å vise fram de flotte klærne fra Flor. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kristin Lemme fikk med seg bygdekvinnene fra Bjørgum Bygdekvinnelag til å vise fram de flotte klærne fra Flor. Foto: Helle Cecilie Berger.

Kristin Lemme og Flor tildeles Bygdekvinneprisen 2021

Kristin er en dyktig kvinne med egenskaper som er i Bygdekvinneprisens ånd: å gjøre en ekstra innsats for aktive bygdemiljø og levende bygder. Kristin tar vare på tradisjoner, samtidig som hun tenker nytt og har startet egen bedrift - arbeidsklær til kvinner, som hun kaller «FLOR».

Juryen, som består av styret i Norges Bygdekvinnelag, ønsker spesielt å fremheve at Kristin Lemme har skapt arbeidsplasser i bygda hvor målet er å skape klær til kvinner. Prisvinneren har også et stort engasjement for likestilling.

Her kan du besøke nettsiden til Flor

Kristin er en ung kvinne på 36 år. Hun driver gården Lemme i Voss, der hun er oppvokst.

Fra hun var liten har hun vært med i arbeidet på gården. Arbeidsklærne hun brukte, synes Kristin ikke passet til kvinnekroppen. Klærne kunne også være finere og mer «inn» i tida.  Kvinnene på gårdene trenger ikke gå rundt å se lite attraktive ut. Dette ville Kristin gjøre noe med.

Flor blir til

I 2011 fikk hun ideen om å utvikle arbeidsklær til kvinner.

Kristin syntes at kvinner som arbeider på gård kan være kledd i fine klær. de skal kunne føle seg vel på arbeidet. Klærne skal være funksjonelle i alle arbeidssituasjoner.

Norge har også verdens største andel av kvinnelege arbeiderer innen fiske, verksteder, oljebransjen og i fabrikker. De sliter også med å finne funksjonelle og gode klær som passer til kvinnekroppen.

Ideen slo rot. Gjennom mye arbeid har Kristin laget en kleskolleksjon som hun har gitt navnet FLOR.

Kristin har fått innspill og ideer fra kvinnelige bønder på hva som er bra for at kleda skal være funksjonelle og fine. Et eksempel er at klær som må tøyes, er er laget i stretch stoff.

Populære klær

I året 2018 ble det fart i sakene. Ideene til Kristin skulle setters ut i livet. Hun ble kåret til Årets Nordea Gründer med FLOR. I den forbindelse fikk hun lønn fra Nordea i et år. Det gjekk et halvt år fra hun vant kåringen til klærne kom i salg.

Hun har også fått støtte fra Innovasjon Norge, som hadde stor tro på Kristin og Flor.

Ho har fått avtaler med avdelingene til Felleskjøpet mange steder i Norge, og kan selge klærne i deres butikker.

Viser klærne på lokale motevisninger

Kristin reiser land og strand rundt for å vise fram og selge klær. Hun har stand på forskjellige arrangementer rundt om i landet. Det har bidratt til at hun har fått kontakter med bondelag og felleskjøp i hele landet.

Kleskolleksjonen fra Flor er ettertraktet og salget har gått bra.

Her er eksempler på tilbakemeldinger hun har fått:

«De har perfekt passform, behagelig i alle rare stillinger, har kule farger og godt snitt.»

«Gode, djupe og nyttige lommer»

Når hun er ute på oppdrag pleier hun å ha mannekengoppvisning. Lokale kvinnene stiller som mannekenger. Kristin lager klær for som skal passe kvinner i «alle fasonger». Det er viktig å vise fram.

Slitesterke klær er bærekraftige

Stoffet i Flor er slitesterkt. Det bidrar til at miljøet spares fordi en ikke ternger å kjøpe nye klær hele tiden.

Kolleksjonen i Flor består blant anna av kjeledressen – Flor kjeladress, arbeidsbuksen – Våronn, buksen - Sjodna-bukse og fleesejakka - Haoslått. Flor har også kjole, arbeidsjakke, lue, caps, shorts, singlet og t-skjorte.

Navna på kleda er i god bondestil og på merkelappen i kleda står det «Godt Jobba» Hver gang du tar på deg et klesplagg fra Flor, står kan du lese en flott oppmuntring.

Navnet Flor er dialektord for fjøs på Vosse-dialekt. I tillegg gir navnet assosiasjoner til blomster, flora og fauna – det kvinnelege. Flor har også andre dialektord  i kleskolleksjonen sin, som Sjodna (det å gå i fjøset og mjelka/fôre) og  Haoslått (andreslåtten)

Taler kvinnens og yrkesfagenes sak

Kristin er også en samfunnsengasjert kvinne. 8 mars er en viktig dag for henne. Det handler om at kvinner skal være likestilte og ha samme mulighetene som menn i arbeidslivet, uavhengig av yrkesvalg.  «Verden er designet for menn - og det må endres», er et sitat fra Kristin.

Hun er opptatt av at vi voksne skal være gode rollemodeller og framsnakke yrkesfag.

Landbruks -og matdepartementet brukte Kristin og Flor til markedsføring av 8. mars. Landbruksminister Olaug Bollestad var på besøk hos Kristin juni 2019.

Skaper arbeidsplasser

Kristin tør å satse i ei uforutsigbar tid og skaper arbeidsplasser i bygda. Fra i vår er de tre ansatte i Flor. Det er fire personer som eier og driver Flor.

At Kristin har lykkes med satsingen på Flor er viktig for bygda Bjørgum. Mange unge kvinner har noen å så opp til. Hun er til stor inspirasjon for å få kvinner til å arbeide innenfor landbruket, i tillegg til andre praktiske yrkesfag.

Medlem av Bjørgum Bygdekvinnelag

Kristin er medlem i Bjørgum Bygdekvinnelag, det er hennes bygdesøstre der glade for.

- Hun er ung og tenker nytt, men verner også om tradisjonene. Det er viktig for rekrutteringen i laget at ungdommene blir med. Da lærer unge og eldre av hverandre, forteller Bjørgum Bygdekvinnelag.

Bygdekvinneprisen er en pris på 40 000 kroner som kan brukest til alt fra arbeid for kulturlivet og sosiale møtesteder i bygda til tiltak som bidra til nye arbeidsplasser.

Bygdekvinneprisens formål:

  • Å anerkjenne, synlieggjere og støtte kvinner som gjør en ekstra innsats for aktive bygdemiljø og levende bygder. 
  • Prisen skal løfte fram ekstra innsats på den sosiale arenaen i bygda, i kulturlivet, og/eller for tiltak som bidrar til egen eller andres arbeidsplasser i bygda, samtidig som innsatsen utgjør en positiv forskjell for bygda og lokalsamfunnet.