Hopp til hovedinnhold
Dyrskuen 9. september 2016. Konferansen "EAT - sunn, trygg og nok mat, bærekraftig produsert og sosialt fordelt"

Dyrskuen 9. september 2016. Konferansen "EAT - sunn, trygg og nok mat, bærekraftig produsert og sosialt fordelt"

For lite sunt bondevett i dagens samfunn!

Det sa Gunnhild Stordalen på sin minikonferanse "EAT - sunn, trygg og nok mat, bærekraftig produsert og sosialt fordelt" i samarbeid med Dursku´n i Seljord.

Gunhild Stordalen innledet med å skryte av sunt bondevett, som hun mener handler om å leve med og lytte til naturen og å levere gården og kloden til neste generasjon, i litt bedre stand, enn når vi overtok.

- Vi har en global epedemi av fedme og matrelaterte problemer, vi får feil mat og for mye mat. Vi kaster for mye, og produksjonen er med og bidrar til trusler mot miljøet. Stordalen appellerte til at ALLE må bry seg om mat. I det store bilde må alle politikere ta inn over seg og gjøre noe for å bedre situasjonen.

Forbrukere må få mulighet til å gjøre de riktige valgene

 -Vi må snakke sammen på tvers av faggrenser og politikkgrenser, oppfordret hun politikerne som var med i debatten. I det lille bildet så handler det om forbrukernes muligheter til å gjøre de riktige valgene. Vi må få informasjon om å gjøre de gode valgene som er sunt for oss, bra for dyra og miljøet var hennes budskap. Helse og klimaproblemet kan løses - om vi gjør andre valg. Bærekraftig matproduksjon er en viktig samfunnsinvestering.

Behov for en ny matpolitikk

Gunhild Stordalen avsluttet sitt innlegg med å si at vi trenger en ny matpolitikk som gjør at det er enkelt å ta det grønne valget i butikken og at det lønner seg å produsere god mat. Hun oppfordret også til å straffe de som fremmer profitt foran samfunnsnytte. Det var en påfølgende debatt som også viser at flere er enige med Stordalen. 

Norges Bygdekvinnelag en forbrukerorgansasjon

-Vi i Norges Bygdekvinnelag ønsker også fokuset på sunn og bærekraftig produsert mat velkommen sier Ellen Krageberg, leder i Bygdekvinnelaget. Som en forbrukerorganisasjon ønsker også vi at fokuset på hva som er bra mat for mennesker, dyr og miljø i et bærekraftig perspektiv skal bli mer tydelig. - og vi er glade for at det meste av norsk matproduksjon utføres slik at det er til det beste for alle. Vi vil være med å synliggjøre dette, og også minne de store matvarekjedene om at dette er viktig for oss, sier Ellen. Som i dag konkurrerer i NM i graut med mjøl fra sin nærmeste lokale mølle, museumsanlegget ved Grønvoll sag og mølle i Torpa.

Dursku`n  150 år

Dursku`n ferierer 150 år som handels og landbruksmesse. I 1886 vart statens første årlige kvegutstilling i Seljord arrangert på dyrskuplassen. Her er det god mat og nye landbruksfinesser som står i sentrum. Telemark Bygdekvinnelag er med og står på stand for å vise seg fram, og Norges Bygdekvinnelag er en del av jubileumsprogrammet med NM i Graut.  Fredag 9. Sept var det jubileumsprogram og presseoppbudet viser at Dursku`n er i vinden som aldri før.