Livet under og etter pandemien- Følg opp!
10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse. I 2021 er temaet for verdensdagen «Følg opp!». Vil ditt lokallag være med å markere dagen?
Av: Sosan Asgari Mollestad
Norges Bygdekvinnelag ønsker å bidra til markeringen av «Verdensdagen for psykisk helse», og oppfordrer lokallag til å benytte seg av anledningen til å markere 10. oktober.
Les mer om hvordan du kan markere verdensdagen for psykisk helse!
Livet under og etter pandemien
Mange har blitt permittert eller på andre måter fått livet satt på vent. Flere har vært syke, eller opplevd tøff sykdom blant familie eller venner. En del av oss har kjent på mer ensomhet og savn ettersom aktiviteter i hverdagslivet og sosiale sammenkomster har måttet begrenses. Isolasjon, manglende rutiner og store omstillinger kan ha store utslag for den psykiske helsen for oss alle.
I år ønsker Verdensdagen å belyse hvor verdifulle vi mennesker er for hverandre, og hvor viktig fellesskap og tilhørighet er for god psykisk helse. Årets kampanje handler om livet under og etter pandemien, og oppfordrer til å følge opp familie, venner, kollegaer, naboer, fremmede og oss selv. Vi trenger alle å bli fulgt opp for å føle at vi hører til.
Bli med på å fremme og styrke engasjementet rundt «verdensdagen for psykisk helse»!
En del av Bygdekvinnelagets lokallag har i flere år hatt arrangementer og markeringer knyttet til «Verdensdagen for psykisk helse». Vi oppfordre lokallag til å markere 10. oktober gjennom egne aktiviteter eller i samarbeid med andre lag, foreninger og organisasjoner som engasjerer seg for saken.
På nettsiden til Verdensdagen for psykisk helse www.verdensdagen.no kan du lese om den årlige markeringen, årets tema, tips til aktiviteter og arrangementer og gratis materiell til lokale markeringer.
Vil du søke om midler til din markering?
Du kan søke om midler til ulike aktivitetspakker:
- Storbypakken: 2 000,- i støtte. Gjelder for større eksterne arrangementer med mer enn 300 deltakere, ikke bare storbyer.
- Turmat-pakken: 3 000,- i støtte. Gjelder for markeringer rettet mot flerkulturelle målgrupper med tur og mat. Et samarbeid med Norsk Friluftsliv.
- Gratis digitalt foredrag med Marius Løken. Gjelder for ungdoms- og videregående skoler, samt arrangementer rettet mot denne målgruppen.
Her finner du flere gratis tilbud til din markering!
*Det er Mental Helse som koordinerer arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Gode grunner for å markere Verdensdagen for psykisk helse
- Det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og å få støtte
- Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer
- Du er med på å skape et mer inkluderende nærmiljø
- Et rausere samfunn gir bedre psykisk folkehelse
- Du styrker din egen psykisk helse
Ny undersøkelse om livet under pandemien
Høsten 2020 gjennomførte Folkehelseinstituttet en omfattende spørreundersøkelse om smitteverntiltak, livskvalitet og psykisk helse. Resultatene viser at:
- Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, unge og aleneboende sliter mest.
- Blant studenter er én av tre ensomme.
- Én av fire er ikke fornøyd med livet.
- Den psykiske belastningen er størst i Bergen og Oslo hvor smitteverntiltakene har vært mest omfattende.
- Framtidsoptimismen er likevel høy, særlig blant unge.
Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år 10. oktober.
Verdensdagen for psykisk helse skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse og fremme gode levevaner. Målet er at det skal bli like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske, og bidra til at flere tar vare på sin psykiske helse. Vi har alle en psykisk helse, men av flere årsaker er det for mange av oss vanskelig å være åpen om det dersom man har det litt ekstra tøft i en periode.
Årets tema er livet under og etter pandemien, og oppfordrer til å følge opp familie, venner, kollegaer, naboer, fremmede og oss selv.