Hopp til hovedinnhold

Brandbu Bygdekvinnelag

Her er forfatter og potetentusiast Marianne Berg innhyllet i potetblomster. (Foto: Agnete Brun).

Forfatter og potetentusiast Marianne Berg kommer til Brandbu 22. februar kl. 18.00. Velkommen! (Foto: Agnete Brun).

Feb
22
Wed

Den fantastiske poteten – Tusen år kulturhistorie

Trivselshuset i Brandbu
Inger Stensrud Haug, tlf. 922 81 445

Marianne Berg er forfatter og potetentusiast. I 2021 ble boka hennes; «Den fantastiske poteten – en kulturhistorie» utgitt. Boka er en hyllest til poteten og med boka ønsker forfatteren å gjenreise potetens gode navn og rykte.  Onsdag 22. februar kl. 18.00 inviterer Brandbu Bygdekvinnelag til et engasjerende foredrag med Marianne Berg. Gran Bygdekvinnelag bidrar med gevinster til utlodningen og gave.

Onsdag 22. februar, kan Brandbu Bygdekvinnelag by på et engasjerende og interessant foredrag med Marianne Berg på Trivselshuset i Brandbu.

Marianne Berg (f. 1956) er utdannet agronom, har studert religionshistorie, jobbet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært en ivrig potetdyrker i Oslo.

Hun vil ta oss med på ei reise i potetens historie. Helt tilbake til mennesket begynte å sanke og utnytte til villpotetene i Andesfjellene for ca. 10 000 år siden. Til Europa kom den på slutten av 1600-tallet og nevnt første gang av Christian Gartner i Trondhjem 1694. Hun tar for seg planteforedling, akevittproduksjon og mye mer.

I Marianne Berg oppveksts var det vanlig med potet på alle middagsbord hver dag.

Berg jobbet som engelsklærer i den vesle fjellkommunen Chinchero i Peru i 2013. Der var folk helt ville etter poteter og de spiste dem til alle måltider. I Peru opplevde hun en stor kjærlighet til poteten.

Poteten fortjener sitt gode rykte fordi den er kortreist, rik på kalorier og gir større avkastning per dekar og trenger mindre vann enn både korn, mais og ris.
- Poteten er et av de viktigste næringsmidlene for fremtiden, kortreist og bærekraftig som den er, påstår Marianne Berg.

Etter opplevelsene i Peru ble hun så fascinert og inspirert at hun bare måtte skrive ei bok over hvor viktig poteten er og har vært. Fem år brukte hun på å samle kunnskap, historier og forskning om poteten mellom to permer.

I stedet for honorar ønsker Marianne Berg at vi gir en gave til de ukrainske flyktningene som er bosatt i Gran, og minner oss om at Ukraina er verdens fjerde største potetprodusent. 

Alle velkommen – gratis inngang – bevertning – utlodning! Kara inviteres også med.