Hopp til hovedinnhold

Brandbu Bygdekvinnelag

Årsmelding 2017-2018

Styret har bestått av: 
Inger Brit (Bitten) Nesbakken           leder
Inger Johanne Stensrud Haug          nestleder (presse/web)
Britt Bildengjerdingen                      kasserer
Ingeborg  Sæthre                            sekretær
Marta Gunn Dynna                          varamann

Solveig Sangnæs                            revisor
Maren Skari                                    revisor

Valgkomite: Gunnhild Myhren Egge, Solfrid Holter
Festkomite: Solveig Sangnæs, Maren Skari, Solfrid Holter
Husstyret: Repr. fra bygdekvinnelaget: Solveig Sangnæs og Gunhild Myhren Egge.

Laget har siste året hatt 30 medlemmer. Vi har fått 1 nytt medlem dette året.

Det er avholdt 7 styremøter, årsmøte, adventsmøte, juletrefest, 6 medlemsmøter/ åpne møter.

Årsmøtet i 2017: Torill Braaum ønsket velkommen til møtedeltakerne. Inger S. Haug viste bilder fra aktiviteter som laget har hatt og deltatt på i året som har gått. Bitten Nesbakken ønsket velkommen til årsmøtet og åpnet møtet. Inger S. Haug ble valgt som møteleder, Ingeborg Sæthre som referent. De vanlige årsmøtesakene ble behandlet og godkjent. Kristian Dæhlen fra Brandbu Bondelag orienterte fra husstyret for Bergslia. Års- og arbeidsplan for 2017 og 2018 ble lagt fram og gjennomgått.

Vi har deltatt på Verdens Matvaredag, 16.  oktober, med å dele ut gratis grønnsaker på Kiwi i Brandbu, etter initiativ fra Norges Bygdekvinnelag og Gartnerhallen.

Den 31. oktober; 500-års jubileet for reformasjonen, ble konsertversjonen av musikalen «Martin L» fremført Tingelstad kirke. Det var kirken i Gran i samarbeid med Brandbu Bygdekvinnelag som var arrangører. Vi i bygdekvinnelaget deltok med å servere og selge potetsuppe i kommunehuset i Tingelstad, i forkant av forestillingen. Det er operasanger, forfatter, librettist Øystein Wiik som sammen med komponist Gisle Kverndokk som har skrevet kammerforestillingen «Musikalen Martin L». I tillegg til disse to deltok Hanna Trondalen på cello og i rollen som Ursula.

I november inviterte vi alle interesserte til foredrag om «Den Sorte Havre» på Bergslia Gjestestuer. Johan Anstensrud fra Tveter Gård i Østfold besøkte oss for å fortelle om produksjonen av svarthavre, et urkorn som stammer helt fra vikingtiden, som han og familien har begynt å produsere. Dette påstås å være verdens sunneste havregryn. Det ble servert havregrøt laget av den lettkokte gryna og grøt laget av den grovere typen «steelcut», begge to med smak av vulkanhonning fra Brandbukampen, fra birøkter Anders Bjerke Egge. Det ble også servert hjemmelaget kjeks av begge typene svarthavre. Tidligere på dagen sto Bitten Nesbakken og Ingeborg Sæthre på SPAR i Brandbu og delte ut smaksprøver av grøten.

I november arrangerte festkomiteen med Solveig Sangnæs, Solfrid Holter og Maren Skari det tradisjonelle adventsmøtet på Bergslia. Her var vi 20 stykker som koste oss i julepyntet hus og med god mat og drikke. Sokneprest Karin Hansen Bøe leste en hyggelig julefortelling for oss.

15.desember var vi sammen med Kirken i Gran og Gran Frivilligsentral og arrangerte «Jul på Norsk» på Trivselshuset i Brandbu. Her ble det servert norsk tradisjonsmat til ca. 100 små og store deltakere fra 10 nasjoner. Det ble en trivelig kveld med julesanger, gang rundt juletreet og nissebesøk.

6. juledag var det igjen tid for juletrefesten vår på Bergslia. Festkomiteen ved Solveig og Solfrid hadde laget i stand til flott fest der det kom ca. 70 gjester. Disse koste seg med julesanger, gang rundt juletre, besøk i kiosken, spenning ved lodd trekning og til slutt kom nissen. Barne- og ungdomsgruppa i Tingelstadringen kom også i år og danset for oss.

Laget har som nyttårsforsett å bidra til mindre bruk av plast handleposer. På nyåret møttes vi derfor først på Trivselshuset i Brandbu og seinere på styrerommet på Bergslia for å sy handlenett. Det ble fine gule nett merket «Brandbu Bygdekvinnelag». Britt Bildengjerdingen hadde sydd disse fine merkene på forhånd. Handlenettene skal også brukes som vervepremier.

Vi har i flere år deltatt på aksjonen «Krafttak mot Kreft». Også i år sto medlemmer av laget på butikkene Spar, Kiwi og Coop med bøsser. Resultatet i laget vårt ble i år over 20 000 kroner. Pengene denne gangen gikk til forskning på senskader og at flere skal få et bedre liv etter kreft.

I februar inviterte vi oss til bedriftsbesøk på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker og vi var 17 deltakere. Her fikk vi servert kaffe og kaker, og vi fikk et interessant foredrag om hotellets drift med egne sauer, kuer og griser, kjøkkenhagen med urter, ysteri i «svømmebassenget» og minibryggeri i kjelleren. Etterpå fikk vi omvisning og ble servert deilig ost og godt øl i ysteriet.

Til Hovedlandsrennet på ski på Lygna i februar, kokte medlemmer i laget potetsuppe.

På kvinnedagen den 8. mars inviterte vi til «Afternoon Tea» på Trivselshuset i Brandbu. 25 gjester koste seg ved koselig pyntede bord med te og godsaker servert i tre etasjes fat. Prost Kirsten Almås holdt et interessant foredrag om arbeidssituasjonen for kvinnelige prester og hvordan det har endret seg siden hun ble vigslet som prest i 1989. Vi fikk også høre om kvinnene i Bogota som krever en slutt på volden mot kvinner. Det blir også støttet av Norges Bygdekvinnelag. Hun fortalte også om hertuginne Anne av Bedford som var den som startet med ettermiddagste.

Årsmøtet i OBK var i år på Granavollen. Fra laget vårt deltok Bitten Nesbakken og Inger S. Haug.

Kjersti Myhre, Redaktør i bladet «Lev Landlig» kom og besøkte oss på Trivselshuset i Brandbu. 27 frammøtte kom for å høre suksesshistorien om bladet og om livet til Kjersti, familien og dyra på småbruket i Lunner. Også denne gangen hadde medlemmer med seg duker, servise, blomster og pynt til å dekke koselige bord, ... og mye godsaker å kose seg med.

På den årlige dugnaden på Trivselshuset i Brandbu deltok Bitten Nesbakken og flere fra laget.

I vakkert maivær arrangerte vi rusle-/ fugletur til Røykenvika. Ca.  20 deltakere hadde møtt opp på sirkustomta i Brandbu for å rusle over Kleiva og ned til Røykenvika. Even Raassum fra Norsk Ornitologisk Forening var turleder og fortalte om fuglelivet underveis og om det nye fugletårnet i Røykenvika. Turen fortsatte videre forbi Brenneriet og til Solveig Sangnæs. Der ble vi servert nydelig rabarbrasuppe, kaker og kaffe i sommersol i hagen til Solveig.

Vi ble enige om at vi skulle spørre medlemmene om de ville finne fram det de hadde av gamle og nyere kjøkkentekstiler og lage utstilling. Vi fikk ja til å låne stabburet på Grinakervev og dermed satte vi i gang. Vi kalte utstillingen «Kjøkkentekstiler fra bestemors skattekiste». Det ble en flott utstilling av kjøkkensett, pyntehåndklær, forkler, grytekluter mm, og vi fikk låne gryteklutene til Unni prest som hun hadde samlet gjennom mange år. Det var hun som åpnet utstillingen, med ca. 20 frammøtte. Bitten Nesbakken hadde bakt kakevafler og kokt rabarbrasuppe som ble servert gjestene. Utstillingen var åpen i to uker der vi hadde egne vakter.

Vi har deltatt på potetfestivalen i Gran sammen med «Jøtt godt fra Hadeland» og Østre Gran Bygdekvinnelag. Laget vårt solgte kjøttkake på gaffel med potetmos eller nystekte lomper, noe som var populært og ga minner til flere av kundene som husket dette fra de var barn. Det ble arrangert  potetskrelle-konkurranse og Bitten var med som dommer.

«Elvelangs Vigga» arrangementet deltok vi også i år med salg av suppe, kaker, kaffe og «Kuli».
Vi gjorde en vri på suppevalget i år, dette året ble det potetsuppe . All suppa, ca. 100 liter, ble solgt og nesten alt av de ca. 10 store kakene vi hadde bakt. Vi har lovet «Elvelangs Vigga» 5000 kroner av overskuddet, og etter at vi hadde dekket utgifter i forbindelse med arrangementet satt vi igjen med vel trengte kroner i kassa.

Til Oktoberfestivalen i Brandbu kokte vi «Brandbusodd». Vi deltok på stand på torget sammen med «Jøtt godt fra Hadeland» som solgte flatbrød og forskjellige typer lefser og lomper. Vi solgte suppe, eplemuffins, epledessert og kaffe, og noen eksemplarer av boka «Barndomsminner fra Oppland». Det var lite trafikk på torget da meste av arrangementet foregikk i teltet bak kinoen. Salget ble deretter,... det ble mange kalde timer med frosne tær og fingertupper.

I oktober (10., 13. og 14.) arrangerer vi takkebakstekurs på Trivselshuset i Brandbu med 8 deltakere. Lærer er Marit S. Morstad.

Den 16.  oktober er det «Verdens Matdag» som Norges Bygdekvinnelag skal markere i samarbeid med Coop. Lokallagene er oppfordret til å delta, og vi skal stå på Coop i Brandbu den 16.10. I fjor var fokus på norske grønnsaker, i år skal det være en positiv aksjon for å fremme norsk byggkorn.

Møter vi har deltatt på:
Regionmøte møte på Sillongen: Bitten Nesbakken, Inger S. Haug og Britt Bildengjerdingen.
Årsmøtet i OBK: Bitten Nesbakken, Inger S. Haug
Årsmøte i Frivilligsentralen: Bitten Nesbakken og Inger S. Haug
Gran kommunes frivillighetspolitikk: Bitten Nesbakken
Studieforbundet Næring og Samfunn Hadeland, styre-/årsmøte: Inger S. Haug

En stor takk til lagets medlemmer for innsatsen i året som har gått.           Styret.