Hopp til hovedinnhold

Dagali Bygdekvinnelag

Forsamling

"Slik foregikk arbeidet med ovnen."

Hm, hvor store stykker focaccia?

Suppekoking.
Kaker og kaffe
Takk til dugnadsgjengen.

Her er de fleste i dugnadsgjengen som får takk. Foto Karin Kåseth.

Restaurering av ovnen "Bjørn".

Ovnen er plukket fra hverandre i nær 30 deler. Foto Erling Bjørkheim.

Jobben er gjort. Foto: E. Bjørkheim

Bygdekafé og nyrestaurert vedovn.

Bygdekvinnene fikk en lang dag søndag 21.januar. Det ble et vellykka arrangement sammen med Dagali ungdomslag. Det passer for mange å gå på bygdekafé en søndag i januar.

Vedovnen Bjørn hadde hatt fyringsforbud. Nå var den blitt nyrestaurert. Vi stelte til bygdekafé for å feire det.

Bygdekvinnene  kokte minestronesuppe og bakte kaker for salg.

Ungdomslaget var glade for den jobben med ovnen som var gjort. Takkeordene satt løst da dugnadsgjengen fikk overrakt spiselige gaver fra lokale produsenter.   

Ungdomslaget stilte huset sitt, Dølhall, til gratis disposisjon denne dagen.

Erling Bjørkheim fortalte litt om historien til jernstøperiene og ovner som ble produsert.  Han fortalte om restaureringsarbeidet av ovnen, nytt stålrør i pipa, om dugnadsarbeidet og viste bilder fra det.

Ovnen "Bjørn" kom fra Drammen jernstøperi og mekaniske verksted. Direktøren Jørgen Ringstad kjøpte Leiråe i Dagali i 1921. (Barnebarnet med samme navn bor der i dag). Han kom i kontakt med bygdefolket og solgte vedovner her. Ovnen "Bjørn " ble satt inn i Dagali kirke des.1928, og sto der til slutten av 1960 årene. Da ble det elektrisk oppvarming der. Ovnen var fint brukt da det bare var gudstjenester 4 ganger i året på den tida. Nå kom den til Dølhall, og erstatta en tilsvarende ovn som sto der og som var mer enn velbrukt.

I 2023 var status fyringsforbud i ovn og pipe, og slik hadde det vært noen år. De skyhøye strømprisene forsterka tankene om å kunne bruke ovnen fortsatt. Det ble søkt om penger ; Nore og Uvdal Brannkasse og Eivinds minnefond. En dugnadsgjeng planla og gjennomførte restaureringa av ovnen og pipa med alt det medførte. De hyra inn Bjørn Kåre Rustad, fra en plass nær Holmestrand. Han bruker friperiodene sine fra Nordsjøen og restaurerer gamle ovner i nærmiljøet og rundt om. Det starta som en hobby for han.

Nå står ovnen på Dølhall  og "skinner", snart hundre år gammel. Den gir den gode varmen og får strømregningene ned.

Og i pakt med tiden, - gjenbruk!