Hopp til hovedinnhold

Dagali Bygdekvinnelag

Minnestein etter drukningsulykka i 1905

Minnesteinen etter drukningsulykka i 1905

Ved elvebredden.

Historien om hendelsen ble lest.

Trivelig med kaffe og kake ved elva.

Trivelig med kaffe og kake ved elva.

Tur til minnesteinen i Nyseterhølen i Numedalslågen

I slutten av august hadde vi tur til minnesteinen i Løgen (Numedalslågen) etter druningsulykka i 1905. Denne historia har vært ukjent for de fleste inntil 2020. Da ble denne steinen funnet igjen etter mye leiting.

Leder Lise leste historien slik den står i "Som Daga'lir" for 2020: Birgit Østensdatter og Gunnar Stensen rodde over Løgen ved Nyseterhølen. På andre sida hadde de noe arbeid med gras og størr. På turen tilbake falt Birgit ut av båten. Stensen fikk tak i henne, men greide ikke å få henne opp i båten. Båten dreiv nedover, og tilslutt måtte han slippe henne for kreftene tok slutt og han greide så vidt å berge seg sjøl.

De to var et par og skulle gifte seg. Stensen rissa inn i ei stein nær der hun ble funnet :BØK 1905 sammen med et kors. Gunnar Stensen ble ugift. Først nå fikk vi vite hvorfor.

Vi undrer oss over at det har gått an å ro over her hvor det er  så steinete og stri strøm.

Det var en flott sensommerkveld ved elvekanten med kaffe og kaker.

Denne allsidige mannen har hatt  mye å si for Dagali.

Han var fanejunker, lærer, museumsmann, treskjærer, språk-og dialektentusiast, og med et stort engasjement for bygda og nærområdene. Han fikk Kongens fortjenestemedalje både i sølv og gull for sitt store og samfunnsgagnlige arbeid. En kan nevne bl.a kraftverket (Dagali fikk strøm i 1923) og telefon til bygda. Samlet eget museum - nå Dagali museum- og den store kulturinnsatsen han har gjort.

Han ble også kalt Dagalikongen og Skulen.