Hopp til hovedinnhold

Eidskog Bygdekvinnelag

Mye å høste på lite areal

Mye å høste på lite areal

JA til norske grønnsaker Grønnkålsuppe


Ja til norske grønnsaker. 16. oktober er verdens matvaredag Mål 2 i FN sine bærekraftmål sier at vi skal utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk innen 2030.  Sjølforsyning:  Norge må både i solidaritet med andre land - og for å trygge egen befolkning, ha egen matproduksjon.

Ja til norske grønnsaker.  Norge må opp på en større sjølforsyningsgrad. Når vi er avhenig av import, spiser vi av andres matfat. Det handler om i første rekke brødfø egen befolkning.  Det skal ikke store arealet/kasse til for å høste grønnsaker til mange måltider.

Grønnkål er et eksempel på at en kan høste mye ut fra å så et lite frø.  Grønnkål en villig vekst som en kan høste også etter frosten har kommet.  Kan det gjøres enklere enn å koke en grønnkålsuppe, invitere venner inn en høstkveld. By på jern og vitaminer:

Grønnkålsuppe:

500 g grønnkål, 2 1/2 dl vann 1 l. buljong 2 ss smør eller margarin, 2 ss hvetemel, hvit pepper og salt.,

Rens og skyll grønnkålen. Kok den i litt vann i ca. 15 minutter. Ta den opp og finhakk den. Kok opp vannet og buljongen med kålhakket i. Rør ut melet i smøret og spe med buljongen i kålhakket. Rør godt. Kok suppa i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.  Serveres gjerne med eggebåter og brød til.