Planter vi liker, og noen vi ikke liker.

 

 

”Enno ein gong fekk eg våren å sjå for våren å røma”, skrev Aasmund Olavsson Vinje i diktet Våren. Og våren kom omsider i år også – og med den kommer planter som vi liker og som vi ikke liker. Noen ødelegger artsmangfoldet i naturen og noen er plagsomme for helsa. Eidsvoll Bygdekvinnelag har miljø som ett av mange arbeidsområder, og i forbindelse med Verdens Miljødag 5.juni, som ble etablert av FN i 1972, ønsker laget å sette fokus på hagelupiner og burot som er av dem som det ikke er ønskelig å ha i vår flora. Både privatpersoner og det offentlige kan gjøre en innsats for å bli kvitt plantene. 

 

I Norge er 135 planter svartelistet og 17 planter er forbudt, deriblant hagelupin. 

Hagelupiner er vakre der de står i veikanter og hager med alle sine farger. De ble planta i Norge i sin tid, bl.a. for å binde sand langs jernbanestrekninger, og har siden spredt seg i store deler av Norge. Problemet er at de kveler biotopene i området. Når lupinene er avblomstra ser vi den lodne belgen, og der er det mange frø. Etter avblomstringa er det er få eller ingen planter som overtar området. Vi liker å se kløver, tiriltunge, forglemmegei og prestekrage i grøftekanten, så vi utfordrer herved kommunen til å fjerne lupinene. Om vi har lupiner i hagen må vi sørge for at de ikke sprer seg, og avfall må ikke kastes i naturen. Lupin kan også føre til allergi, og den er giftig. 

Burot ser vi på som ugras, og den har en lei tendens til å vokse på ”ingenmannsland” så det er ikke så mange som tar tak for å få den fjerna. Den er også vakker på sin måte med grågrønne blad på rød stengel. Burotpollen er et stort problem for allergikere, så en skikkelig dugnad i gata/veien, i boligområder og ved kommunale områder som skoler, barnehager og helseinstitusjoner et par år på rad før den blomstrer, kan fjerne planta. Den starter veksten i juni så da er det bare å sette i gang å slå eller luke. I likhet med avfall etter lupiner må det ikke kastes i naturen.

 

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer hvert år en burotaksjon. Eidsvoll Bygdekvinnelag har deltatt i slik aksjon og utfordrer med dette både private og det offentlige til en skikkelig burotaksjon. Med ønske om en burotfri sommer! 

 

Eidsvoll Bygdekvinnelag

v/ Ingrid Grene Henriksen

Bli medlem